Lapozó: Játékos eszközökkel próbálják elérni a másság elfogadását Olaszországban

Már a francia halászok megélhetését is fenyegeti az üzemanyagok ára · Külföldi orvosokat toboroznak az olasz kórházak · Francia dzsihadistát engedtek szabadon Szíriában.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 02. 04. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a francia halászok megélhetését is fenyegeti az üzemanyagok ára

Megkongatták a vészharangot az észak-franciaországi halászok. Most már nemcsak a brit–francia halászati vita sodorja őket a szakadék szélére, hanem a halászhajók üzemeltetéséhez szükséges gázolaj ára is ellehetetleníti a tevékenységüket és a megélhetésüket. Franciaországban a gázolaj ára csak január óta majdnem a duplájára nőtt, ezért az üzemanyagra fordított költségek az üzleti forgalmuknak már 40-45 százalékát teszik ki. A gázolaj árának a drasztikus növekedését pedig a halászok nem tudják, csak legfeljebb harmadrészben áthárítani a fogyasztókra, azaz beépíteni a tengeri áru árába. Ennél nagyobb árnövekedést ugyanis a vásárlók már elutasítanak.

Miközben az észak-franciaországi régióban a halászatból élő munkások már így is csak átlagosan 400 eurót (azaz hozzávetőleg 142 ezer forintot) keresnek. Az Hauts-de-France régió halászati tanácsának elnöke, Olivier Lepretre a francia tengerügyi miniszter, Annick Girardin beavatkozását kéri a francia halászokat megillető és méltó megélhetés garantálására, elsősorban egy tartós megoldásra.

Forrás: Valeursactuelles.com

Külföldi orvosokat toboroznak az olasz korházak

A világjárvány az olasz egészségügy számos hiányosságáról rántotta le a leplet: egyre kevesebb a kórházak működtetéséhez szükséges orvos, pótlásukra az európai országokon kívüli térségből érkező szakembereket alkalmaznak. Elsőként a San Giovanni Addolorata kórház írt ki pályázatot külföldi orvosok felvételére. A határozott idejű szerződésre azok pályázhatnak, akik az orvoskamara tagjai, beszélik a nyelvet és tartózkodási engedélyük van. 

Lazio tartomány egészségügyi felelőse szerint a külföldi orvosok felvétele kitűnő lehetőség az állandó munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyi intézmények megfelelő működtetésére. A külföldi orvosoknak ugyanis mindeddig nem volt lehetőségük a közegészségügyben dolgozni. A jobboldali Liga nem ért egyet a külföldről érkező munkaerőhiány pótlásra. Elmondásuk szerint igaz, hogy az elmúlt években számos szakember vonult nyugdíjba, és a világjárvány több száz orvos és ápoló halálát okozta. Szerintük azonban ez nem azt jelenti, hogy a kontinens határain kívülről kell utánpótlást várni. Kiemelték, hogy minden évben több ezer orvosi pályára készülő diák felvételét utasítják vissza országos szinten az egyetemeken, ezért az oktatás kereteit kellene megnyitni, az olasz fiataloknak esélyt adni, ösztöndíjakkal támogatni az orvosi karra készülő fiatal generációkat. „Rengeteg fiatal szívesen helyezkedne el az egészségügyben. Nekik kellene a szükséges oktatást és támogatást biztosítani, valamint megfelelő bérekkel az értelmiség elvándorlását megállítani” – vallják a Liga politikusai.

Forrás: Iltempo.it

Francia dzsihadistát engedtek szabadon Szíriában

Francia dzsihadistát engedett szabadon Szíriában az al-Kaidához köthető csoport, a Hayat Tahrir al-Sham (HTS). A francia nemzetbiztonsági szolgálat által jól ismert szenegáli származású férfit, Omar Diabyt, másik ismert nevén Omar Omsent 2020 augusztusa óta a csoport fogva tartotta, miután Diaby vitába keveredett a Türkesztáni Iszlám Párttal.

Franciaországi élete során Diaby egy nizzai halal, azaz egy iszlám étteremben dolgozott, és radikális prédikátorrá vált. A férfi ellen 2013 óta van elfogatási parancs érvényben Franciaországban. 

A hatóságok azzal gyanúsítják, hogy 2013-ban – mielőtt ő maga is Szíriába utazott, hogy a radikális iszlamista csoportok oldalán harcoljon a polgárháborúban – francia fiatalokat toborzott a nizzai lakótelepeken, hogy belőlük alakítsa ki saját brigádját. A toborzást az iszlám által előírt „kivonulási” kötelességre, a hidzsrára hivatkozva végezte, amely előírja az iszlám hívőknek, hogy saját hazájukban, iszlám földön kell élniük. Diaby a Charlie Hebdo ellen elkövetett terrortámadást is nyilvánosan éltette. A szabadon engedett dzsihadista egyelőre Szíriában, Idlíb tartományban tartózkodik.

Forrás: Valeursactuelles.com

Játékos eszközökkel próbálják elérni a másság elfogadását Olaszországban

Olaszországban immár kilencedik éve tartják meg számos oktatási intézményben a párját vesztett zokni napját, idén február 4-én. Eszerint a fél pár zoknit sem kell kidobni, ugyanúgy értékes, mint a páros. Az ötlet egy udinei pedagógustól, Sabrina Flapptól származik, aki a másság elfogadását ily módon érzékeltette tanítványaival. A kezdeményezők arra buzdítják a fiatalokat, hogy páratlan zokniban készült fotókat osszanak meg a közösségi csoportokban a mássággal való szolidaritás érdekében. A program terjesztésére készített logóban már a szivárvány is jelen van. A párját vesztett zokni napjának az angolszász országokban is hagyománya van. Ott a „The odd socks day” elnevezésű programként működik, november harmadik hetére esik, és feltűnő ruházattal hívják fel a figyelmet a másságra.

Forrás: Corriere.it, Twitter.com

Borítókép: Játékos eszközökkel próbálják elérni a másság elfogadását Olaszországban (Fotó: Twitter.com/Comune di San Possidonio) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.