Lapozó: Rekordszámú amerikai vallja magát az LMBTQ-közösség tagjának

Darabjaira esik szét a madridi kormány a csütörtökön kirobbant kémbotrány miatt · Mexikóban bevarrták szájukat a migránsok · Visszaküldik Spanyolországba a tavaly augusztusban kitoloncolt migránsgyerekeket.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 02. 18. 14:31
Cuomo, Andrew M. ; Lee, Sandra
New York, 2018. június 25. Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója (k) és barátnõje, Sandra Lee (k, balra) a 49. alkalommal tartott évenkénti New York-i melegfelvonuláson 2018. június 24-én. A rendezvény a nagyváros Stonewall Inn melegbárjában 1969 júniusában tartott rendõrségi razzia kiváltotta tüntetéseknek állít emléket. (MTI/EPA/Porter Binks) Fotó: PORTER BINKS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darabjaira esik szét a madridi kormány a csütörtökön kirobbant kémbotrány miatt

Miután kiderült, hogy a spanyol fővárosi régió elnökét, Isabel Díaz Ayusót és családját hónapok óta egy magánnyomozó figyelte, kitört a botrány. Ráadásul a vizsgálatot az elnök saját pártja, a Néppárt rendelte el. Azt gyanították ugyanis, hogy a világjárvány kezdetén Ayuso és testvére gyerekkori barátjukkal kötöttek 1,5 millió eurós szerződést maszkok gyártására és szállítására, az üzletből pedig az elnök bátyja jutalékot is kapott. Ayuso először tagadta a vádakat, pénteken azonban elismerte, hogy a szerződés valóban létrejött, de hangsúlyozta, hogy minden szabályosan történt. Azt is bevallotta, hogy testvére tényleg kapott részesedést, de ennek részleteit nem ismeri, csak arról tud, hogy a felek legálisan üzleteltek egymással.

A párton belül óriási a feszültség, Pablo Casado, a Néppárt elnöke bűncselekmény elkövetésével vádolja madridi kolléganőjét, Isabel Díaz Ayuso pedig kémkedés miatt akarja feljelenteni a pártvezetőt. Ayuso szerint Casado szándékosan robbantott ki korrupciós botrányt, hogy eltávolítsa őt Madrid éléről. A történtek miatt a városi tanács koordinációs főigazgatója azonnali hatállyal lemondott posztjáról. Sokak szerint a marakodás végül egy teljes vezetői cserével végződhet, és sem Ayuso, sem Casado nem maradhat jelenlegi pozíciójában. Miközben tart a párton belüli nyílt háború, a központi kormány közölte: feljelentik a madridi elnököt egyebek mellett hivatali kötelesség megszegése és sikkasztás miatt. Ezenkívül felállítanak egy parlamenti vizsgálóbizottságot az ügy kivizsgálására. Ayuso támogatói tüntetést szerveznek péntek délután és vasárnap a Néppárt madridi székháza előtt.

Forrás: Elconfidencial.com , Rtve.es ,Vozpopuli.com , Rtve.es

Mexikóban bevarrták szájukat a migránsok

A mexikói város, Tapachula befogadóközpontjában illegális migránsok egy csoportja látványos demonstrációba kezdett: bevarrták egymás száját, hogy így tiltakozzanak a mexikói hatóságok szigora ellen, amelyek nem engedik a közép- és dél-amerikai bevándorlókat az USA határához. Az összevarrt szájú migránsok így enni sem tudnak, csak inni és beszélni, az ajkak középső részén meghagyott résen. A tiltakozás hátterében az a patthelyzet áll, hogy a mexikói kormány csak akkor engedélyezi a migránsok szabad mozgását az országban – azaz a migránsok akadálytalan eljutását az amerikai határhoz –, ha először a mexikói államtól kapnak menedékjogot. A kérelmek elbírálása azonban igen lassú, ugyanis 2021-ben több mint 90 ezer migráns nyújtott be menedékkérelmet a mexikói bevándorlási hivatalnak csak Tapachulában. Az összevarrt szájú migránsok között ezért sokan már több mint egy éve várják a menedékjog kiadását és szabadon bocsátásukat a zárt táborból. Nem ez az első eset, hogy migránsok a szájuk összevarrásával próbálják elérni követeléseiket. Tavaly nyáron Brüsszelben több száz éhségsztrájkoló migráns tette ugyanezt, hogy nyomást gyakoroljon a belga kormányra, és elérje, hogy a hatályos belga törvény által nem biztosított kedvezményekkel kapjon letelepedési és munkavállalási engedélyt a belga fővárosban. 

Forrás: Washingtonpost.com , Twitter.com

Visszaküldik Spanyolországba a tavaly augusztusban kitoloncolt migránsgyerekeket

A ceutai bíróság csütörtöki ítéletében arra kötelezte az autonóm város kormánydelegációját, hogy szállíttassa vissza a kitoloncolt afrikai gyerekeket a városba. A döntéshozó bíró helybenhagyta a gyermekvédelmi szervezetek és néhány kísérő nélkül érkezett kiskorú panaszát, és úgy ítélte, hogy a spanyol kormány megsértette alapvető jogaikat azzal, hogy felülvizsgálat nélküli toloncolta őket haza. Az ítélet szerint a kormány a kiskorúak testi és erkölcsi épségét veszélyeztető helyzetet teremtett ezzel, ugyanis nem tudta garantálni, hogy ezek a gyerekek a hazaszállítást követően nem kerülnek elhagyatott vagy tehetetlen helyzetbe. A ceutai elnök kérésére a belügyminiszter tavaly augusztusban rendelte el a szülői felügyelet nélkül érkezett migránsgyerekek hazaküldését. A folyamatot a bíróság leállította, miután több szervezet jelezte, hogy a kormány törvényt sért és nem adja meg a védelmet a kiskorúaknak. Így végül kénytelenek voltak megszakítani a hazatelepítési eljárást, ami miatt Ceuta befogadóbázisai azóta is túlterheltek. Rengeteg gyereket a félszigetre szállítottak át, hogy könnyítsenek a város befogadórendszerén.

Forrás: Rtve.es

Rekordszámú amerikai azonosítja magát az LMBTQ mozaikszó valamelyik betűjével

A Gallup közvélemény-kutató intézet csütörtökön publikált friss éves jelentése szerint 2021-ben rekordot döntött azoknak az amerikaiaknak a száma, akik szexuális irányultságukat és nemi identitásukat eltérőnek mondják a heteroszexuális emberekétől. A nagymintás reprezentatív kutatás szerint az amerikai lakosság 7,1 százaléka már nem cisznemű. Ez az arány duplája a 2012-ben mért, alig 3,5 százalékos aránynak. Különösen a Z generáció tagjai között, azaz az 1997 és 2003 között született (19–25 éves) fiatalok körében ugrott meg az LMBTQ-identitásúak száma. Ennek a korcsoportnak ugyanis már 20,8 százaléka sorolja magát a nem heteroszexuális és/vagy nem is cisznemű emberek közé. Az 1946 és 1964 között született lakosságnál mért 2,6 százalék jóval alacsonyabb ennél, ráadásul arányuk nem változik, ellentétben a Z és a millenniumi generáció folyamatosan és gyorsan növekvő tendenciájával. A Z generáció tagjai közül 2017-ben még „csak” 10,5 százalékuk sorolta magát az LMBTQ-kérdésben közvetlenül érintettek közé, most 20,8 százalékuk. A Gallup megjegyzi, hogy a 19–25 éves válaszadók körében a duplaannyi LMBTQ fiatal annak tudható be, hogy a kutatásban most vehettek részt először azok, akik korábban életkoruk miatt még nem voltak jogosultak rá, hiába éltek LMBTQ-identitással. Az amerikai LMBTQ-közösség tagjainak 57 százaléka vallja magát biszexuálisnak, továbbá 20,7 százalékuk homoszexuális, 13,9 százalékuk leszbikus, tíz százalékuk transzszexuális és négy százalékuk egyik kategóriába sem sorolja magát.

Forrás: Rt.com , Gallup.com

Borítókép: Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója (középen) és barátnője, Sandra Lee (középen, balra) a 49. alkalommal tartott évenkénti New York-i melegfelvonuláson 2018. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Porter Binks)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.