időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Macron a migrációt teszi felelőssé meg nem valósult ígéretéért

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.02.04. 08:07 2022.02.04. 09:12
Macron a migrációt teszi felelőssé meg nem valósult ígéretéért

Egy közhasznú alapítvány éves jelentése szerint a szociális lakhatás az államfő regnálásának a mostohagyereke, ugyanis ezen a téren nem érte el a francia kormány a kitűzött célt. Emmanuel Macron a migrációval magyarázta a kudarcot, mivel a bevándorlók nagyon sok szükséglakást elfoglalnak – írja a V4NA Hírügynökség.

Közzétette éves jelentését a hátrányos helyzetű emberek lakhatásával foglalkozó Abbé Pierre francia közhasznú alapítvány, melyből kiderül, hogy a szociális lakhatás nem tartozik a jelenlegi francia kormány prioritásai közé. 

Emmanuel Macron ötéves irányítása alatt ugyanis nem sikerült elérni a kitűzött célt ezen a téren, 120 ezer lakás helyett mindössze 95 ezret létesítettek, ami csak a kívánt szám 86 százaléka.

A francia államfő rezidenciáján fogadta az alapítvány munkatársát, Christophe Robert-t, aki szembesítette Emmanuel Macront az adatokkal, melyek azt mutatják, hogy 2020-ban 87 ezer szociális lakást finanszírozott a kormány, 2021-ben pedig 95 ezret, tehát nem következett be olyan mértékű emelkedés, mint amit reméltek – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség

A grafikonon jól látszik, hogy Emmanuel Macron megválasztása előtt, még 2016-ban volt a legmagasabb szinten a szociális lakások száma Franciaországban, akkor ugyanis a 120 ezret is meghaladta ez a szám, azóta viszont jelentősen visszaesett. A legalacsonyabb szinten 2020-ban volt a szociális lakhatási támogatások száma az országban, tehát az akkori 87 ezerhez képest valóban előrelépés a tavaly regisztrált 95 ezer, de még mindig messze elmarad a célul kitűzött 120 ezertől.

Az alapítvány továbbá arról is beszámolt, hogy

Franciaországban jelenleg négymillió embernek nem megoldott a lakhatása vagy rendkívül rossz körülmények között él, a lakásválság pedig 14,6 millió embert érint. Ezen kívül az energiaszegénység is hatalmas problémát jelent, 12 millió francia került miatta nehéz helyzetbe

– az Abbé Pierre jelentése szerint.

Az adatok nyomán az államfő beismerte, hogy valóban elmaradt a kitűzött cél és nem következett be az ugrásszerű növekedés a szociális lakások számában.

A francia elnök és az alapítvány képviselője közötti találkozóról beszámoló huffingtonpost.fr cikkéből az is kiderül, hogy a koronavírus miatti első karantén idején kiugróan sok, 40 ezer sürgősségi szálláshelyet hoztak létre Franciaországban, 

Emmanuel Macron elmondása alapján összesen több mint 200 ezer férőhelyet létesítettek, a cikk azonban kitér rá, hogy ez még mindig kevés, mivel 300 ezer hajléktalan van az országban.

A francia államfő magyarázata szerint a kitűzött cél elmaradása annak tudható be, hogy az országban az elmúlt pár évben rendkívüli módon megnőtt a migráció. Macron mandátumának kezdetén, 2017-ben az egyik célkitűzéseként azt emelte ki, hogy teljesen fel akarja számolni a hajléktalanságot, ám ez nem sikerült neki, ami szerinte túlnyomórészt annak köszönhető, hogy a bevándorlók sok sürgősségi szálláshelyet vesznek igénybe.

Az egyre növekvő migrációs nyomás tehát megnehezíti a sürgősségi szállásokon történő elhelyezést, és mivel a rendszerek összekapcsolódnak, olyan megoldás kellene, amely szerint továbbra is befogadják és szállásolják a rászorulókat, de gyorsabb adminisztrációra lenne szükség. 

Emmanuel Macron kiemelte az OFPRA francia menekültügyi kormányhivatal meghatározó szerepét is, mivel ők foglalkoznak a Franciaországba érkező külföldiek honosításával.

Az alapítvány munkatársa kiemelte, hogy az esetek gyorsabb kivizsgálása azt jelenti, hogy az emberek sokkal rövidebb ideig vannak bizonytalan helyzetben, és lehetővé kell tenni számukra, hogy menedékjogot kapjanak, jobb lakhatási körülményeket kell nekik biztosítani, elutasítás esetén pedig vissza kell őket juttatni a származási országukba, mivel ezek a francia befogadási szabályok. A kérdésre, mely szerint megnyerték-e ezt a csatát, Emmanuel Macron nemmel válaszolt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök érkezik, hogy bemutassa a féléves EU-elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.