Nagyot ugrott Giorgia Meloni népszerűsége

Az állampolgárok többsége a politika kudarcának tartja az államfőválasztást, de díjazzák Meloni szavahihetőségét.

2022. 02. 03. 6:34
MELONI, Giorgia
Róma, 2022. január 25. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke leadja voksát a parlament, vagyis a római Montecitorio-palota alsóházi termében 2022. január 25-én, az olasz elnökválasztás második fordulójának napján. Elõzõ nap az 1008 szavazásra jogosultból 672-en fehér cédulát dobtak be az urnába, 49-en tartózkodtak. Sergio Mattarella távozó államfõ tizenhat, Silvio Berlusconi a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke hét szavazatot kapott. MTI/AP pool/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győztesként került ki Giorgia Meloni, illetve pártja, az ellenzékben helyet foglaló Olasz Testvérek az olasz belpolitikát az elmúlt napokban tematizáló államfőválasztásból, legalábbis a legfrissebb közvélemény-kutatások adatai szerint. Pár nappal Sergio Mattarella újraválasztása után ugyanis az olasz sajtóban megjelenő felmérések és elemzések szerint figyelemre méltó változások alakultak ki erőviszonyokban: noha Meloni pártja nem a régi-új államfő maradását támogatta, mégis ő került ki győztesen a választásokból: pártjának népszerűsége 2,2 százalékkal nőtt, miközben az összes többi politikai csoport támogatottsága zuhant – a jobboldali Olasz Testvérek így jelenleg az ország legtámogatottabb politikai formációjává léphetett elő. 

A Meloni által képviselt következetes és szavahihető politikai irányvonal meghozta tehát a gyümölcsét. 

A jelenlegi mutatók szerint az Olasz Testvérek áll a népszerűségi listák csúcsán, az olaszok 21,1 százalékának bizalmát birtokolva, amelyet az Enrico Letta vezette baloldali Demokrata Párt követ 20,8 százalékos támogatottsággal. A harmadik legerősebb politikai formáció a kormánytöbbségben helyet foglaló, Matteo Salvini korábbi belügyminiszter által vezetett jobboldali Liga, 16,7 százalékkal. Az Öt Csillag Mozgalom 14,2, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország! pedig jelenleg az állampolgárok 7,4 százalékos támogatottságára számíthat. A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) három százalékon áll – a formáció ettől függetlenül gyakran a mérleg nyelvét jelenti a döntő jelentőségű politikai csatákban. 

Az államfőválasztás okozta országos bizonytalanság Mario Draghi miniszterelnök népszerűségének csökkenését eredményezte: 

az olaszoknak csupán a 42 százaléka támogatja, kormányát pedig csak felük. 

A felmérések szerint egyébként az olaszok túlnyomó többsége, mintegy hetven százaléka vesztes politikai csatározásnak ítélte meg az államfőválasztást, a voksolók 32 százaléka pedig becsapva érzi magát, és „a politika kudarcának” tartják, hogy a pártoknak többnapos szavazás sem volt elegendő egy megfelelő jelölt előállításához, és végül a hét év után távozni akaró Mattarellát kérték maradásra.

Borítókép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke leadja voksát a parlament, vagyis a római Montecitorio-palota alsóházi termében 2022. január 25-én. (Fotó: MTI/AP pool/Alessandra Tarantino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.