Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Németország békítene Moszkva és a NATO között

Február 14-én Kijevbe, majd másnap Moszkvába látogat Olaf Scholz német kancellár, hogy csillapítsa a NATO és Oroszország közti feszültséget – jelentette be a német kormány szóvivője. Részleteket egyelőre nem közöltek a kancellár útitervéről és a találkozók tervezett témáiról, de a németek érdeke a jó kapcsolat fenntartása az oroszokkal.

Magyar Nemzet
2022. 02. 05. 14:07
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. január 19. Olaf Scholz német kancellár a kamera elõtt a berlini kancellárián, amint felszólal a koronavírus-járvány miatt a VF hagyományos davosi találkozója helyett Davos Agenda címmel videokonferencia formájában megrendezett tanácskozáson a Genf közelében fekvõ Colognyban az ötnapos esemény harmadik napján, 2022. január 19-én. MTI/AP/Pool/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sűrű program vár februárban Olaf Scholzra. A külpolitikai tétlenségéért sokat bírált szociáldemokrata német kancellár először Washingtonba látogat, majd Kijev és Moszkva felé veszi az irányt. Joe Biden amerikai elnökkel a megbeszélés fő témája minden bizonnyal az orosz–ukrán konfliktus lesz, és valószínűsíthetően szóba kerül az amerikai fél csalódottsága, mivel a német kancellár nem foglalt állást kellő határozottsággal az ukrán fél, valamint a NATO mellett. Emellett az Oroszországból közvetlenül Németországba gázt szállító, hatósági engedélyre váró Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezése kapcsán is alighanem megpróbál újra nyomást gyakorolni a demokrata elnök.

Az Északi Áramlat 2 már elkészült, csak a beüzemelésre vár. Fotó: Clemens Bilan

A német kancellár ezután Kijevben magyarázkodhat, mivel az ukránok rendszeresen támadják a német kormányt, amiért megtagadták a fegyverek szállítását Ukrajnának. Igaz, a bírálatok után a kancellár külpolitikai szóvivője emlékeztetett, hogy 

a pénzügyi támogatások terén Németország a legnagyobb adományozója Ukrajnának, 2014 óta több mint 1,8 milliárd euróval járultak hozzá az ország működéséhez, megelőzve az Egyesült Államokat is.

Scholz látogatását egyébként külügyminisztere, Annalena Baerbock készíti elő, aki hétfőn találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és egy Németország által finanszírozott katonai kórházba is ellátogat. 

A kijevi látogatását követő napon rögtön Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz vezet Scholz útja, ahol annak ellenére sem vár rá könnyű tárgyalás, hogy a német Szociáldemokrata Párt hagyományosan inkább oroszbarát. 

Ugyanakkor az orosz–ukrán konfliktus árnyékában a két vezető nem mehet el szó nélkül a két ország közti gazdasági kapcsolatok mellett sem, hiszen Németország – Kína után – Oroszország második legnagyobb kereskedelmi partnere, melynek kulcsterméke a földgáz. 

A németek évente 16 milliárd eurót fizetnek Oroszországnak fosszilis tüzelőanyagért, amely az energiaigényeik több mint 55 százalékát biztosítja. 

Az orosz gáz nélkül tehát nemcsak a már most is a legdrágábbak között számontartott energiaárak szöknének az egekbe, de a háztartások energiaellátása sem lenne biztosítva. Ezt tetézi, hogy a Zöldek klímacéljai között szerepel a szén, valamint az atomenergia felhasználásának a kivezetése, mely nagyobb földgázfelhasználással jár. Robert Habeck zöldpárti, gazdasági és klímaminiszter egy szombati interjúban arról beszélt, sokszínűbbé kell tenni Németország energiaellátását, különben „csak gyalogok maradnak Oroszország játszmájában”.

Kérdés, hogy erre van-e reális alternatíva.

Németország klímacéljainak megvalósításához szüksége van az Északi Áramlat 2 gázvezetéken érkező orosz gázra, és ez különös módon nem csupán az oroszbarát szociáldemokraták, de még inkább az oroszellenes Zöldek érdeke is 

– mutatott rá a két ország egymásrautaltságára Gabor Steingart vezető német gazdasági újságíró.

Borítókép: Sűrű program vár Olaf Scholzra. (Fotó: MTI/AP/Pool/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.