Őrség felállításával tennének rendet a szlovák parlamentben

Akkora balhé volt az egyik vitán, hogy biztonsági szolgálat felállításán gondolkodnak.

2022. 02. 15. 10:27
Forrás: Facebook/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában is komolyan fontolóra kell venni egy parlamenti rendet felügyelő biztonsági szolgálat létrehozását! – nyilatkozta a televízióban Michal Sipos. A kormányzó Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) képviselője ígéretet is tett arra, hogy a koalícióban megvitatják a kérdést, várhatóan már márciusban vagy áprilisban. Részleteket egyelőre nem közölt, csupán annyit árult el, hogy a „cseh mintát” követnék. 

Csehországban a rendőrség kötelékébe tartozik a parlamenti őrség, amelynek feladata a biztonság garantálása mellett a rend fenntartása is. Így joguk van kivezetni azokat a személyeket az ülésteremből, akik viselkedésükkel zavarják az ott folyó munkát.

Jelenleg fizikailag nem tudunk kiutasítani egy képviselőt. Csupán figyelmeztethetjük és tájékoztathatjuk, hogy ki van utasítva, de ha nem távozik, az alelnökökkel nem foghatjuk meg a karjánál és nem tuszkolhatjuk ki az ülésteremből

– magyarázta korábban Boris Kollár házelnök, aki maga is támogatja a parlamenti őrség felállítását.

Az egész kérdés úgy merült fel egyáltalán, hogy múlt hét kedden óriási botrányba torkollt az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködésről szóló parlamenti vita. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) képviselői egy szlovák zászlót kifeszítve „elfoglalták” a szónoki pulpitust, hogy megakadályozzák Jaroslav Nad védelmi miniszter felszólalását. Ráadásul közben maszkot sem viseltek, holott erre a házszabály értelmében járvány idején kötelesek lettek volna. 

A házelnök kiutasította őket – ám nem voltak hajlandók távozni. 

Erre a koalíciós Szabadság és Szolidaritás párt képviselői egy ukrán zászló kifeszítésével válaszoltak, mire dulakodás alakult ki. Az LSNS politikusai vízzel nyakon öntötték képviselőitársaikat, és még egyikük maszkját is letépték. Jaroslav Nad végül elmondhatta beszédét, de folyamatos bekiabálásokkal és füttyszóval zavarták. A házelnök végül berekesztette az ülést. 

A médiában egyöntetűen csak „cirkuszként” jellemzett botrányt követően az amerikai–szlovák védelmi egyezményt másnap megszavazta a szlovák parlament. A tíz évre szóló, majd ezt követően automatikusan megújuló egyezmény egyebek mellett lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok térítésmentesen használja az ország két legjelentősebb katonai repterét, katonai támaszpontokat hozzon létre és hadászati eszközöket telepítsen az ország területére.

Bírálói szerint azonban az alku sérti a szlovák alkotmányt és az ország szuverenitását. A megállapodást megszavazó képviselők már fenyegetéseket is kaptak, a zárt csoportokban már a képviselők címét próbálják megszerezni.

Borítókép: Csata a szószékért. (Fotó: Facebook/Jaroslav Nad védelmi miniszter – SR, OLaNO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.