A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Päivi Räsänen: Sokat jelent nekem a budapesti demonstráció

Hatalmas sajtóérdeklődés és néhány tucat békés demonstráló jelenlétében kezdődött hétfőn a Biblia idézése és az egyház tanításának hangoztatása miatt perbe fogott Päivi Räsänen országgyűlési képviselő perének második tárgyalási napja. A korábbi belügyminiszter ellen népcsoport elleni uszítás a vád, amit három megnyilvánulása kapcsán emelt a helsinki főügyész. Az egyik egészen 2004-ig nyúlik vissza; az egyébként egyházi használatra készített vitairat előrángatásával az egész ügy inkább tűnik koncepciós pernek, mint a finn alkotmány és jogrend szerint zajló eljárásnak.

Bugnyár Zoltán (Helsinki)
2022. 02. 14. 20:03
FINLAND-POLITICS-RELIGION-HOMOSEXUALITY-TRIAL Fotó: ANTTI AIMO-KOIVISTO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Räsänen mellett békésen tüntető szimpatizánsok fogadták az érkezőket a Helsinki Kerületi Bíróság előtt hétfőn délelőtt. A néhány tucat demonstráló a finn nyelvű transzparensek mellett különféle nyelveken is kiírták: „Päivi: melletted állunk”. 

A magyar táblát egy finn nő tartotta, aki hét évet élt Budapesten. A demonstráló azt mondta, nem ítélhetik el Räsänent azért, mert a hite szerint nyilvánult meg, ez szembe menne Finnország értékeivel.

A vádlott emelt fővel érkezett meg a tárgyalóterem elé, ahol a folyosó a sajtó képviselőivel volt tele, majd a törékeny, de folyamatosan mosolygó képviselő türelmesen válaszolt az újságíróknak. Räsänen a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: 

nyugodt, és abban bízik, meg fogja nyerni a pert. 

Azt mondta, hogy semmir sem bánt meg és semmit sem fog visszavonni, mert minden, amit mondott, a Biblián alapul, valamint hite szerint való. Továbbra is ki fog állni a szólás- és vallásszabadság mellett, ezen semmilyen ítélet sem változtathat. Külön kiemelte:

nagyon sokat jelentett neki a vasárnapi budapesti demonstráció, ahol háromezren álltak ki az ügye mellett, ezért rendkívül hálás a magyar embereknek.

Fotó: Bugnyár Zoltán

A négy órán keresztül zajló tárgyaláson először a főügyész mondta el záróbeszédét. Anu Mantila – a januári tárgyalási naphoz hasonlóan – ismételten részletekbe menően bemutatta, miért tartja homoszexuálisok elleni uszításnak Räsänen 2019-es Twitter-üzenetét, amelyben Pál apostolt idézte, az ugyanebben az évben hallható közrádiós beszélgetést, ahol a képviselő kifejtette, a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, valamint a 2004-es, általa írt egyházi pamfletet, amelyben olyanok olvashatók, hogy a homoszexuális kapcsolat ellenkezik Isten akaratával.

Fotó: Bugnyár Zoltán

A vád szerint Räsänen a vallás- és szólásszabadságra hivatkozva nem bújhat uszító szólamok mögé, és a vallásos elképzeléseit magában kell tartania, az nem tartozik a nyilvánosságra.

 A főügyész úgy vélte, hogy az államnak minden gyűlöletbeszédbe be kell avatkoznia, mert ha az csoportok ellen irányul, akkor az egyének nem tudnak egyesével kiállni. A homoszexuálisokat bűnösként megbélyegezni akkor is elfogadhatatlan, ha az vallási eredetű, a vallásos megnyilvánulásoknak is meg kell felelniük a törvényi előírásoknak és diszkriminációmentességnek.

A védelem szerint olyan ügyekben, amelyek gyűlöletbeszéd miatt indultak, az elkövetők az erőszakot és a diszkriminációt kívánatosnak tartották, Räsänen nyilatkozataiban és írásaiban ezeknek nyoma sincsen. A főügyész számos olyan dolgot igyekezett Räsänen szájába adni, amit sohasem mondott vagy írt le. A képviselő a homoszexuálisokat sohasem illette becsmérlő szavakkal, ahogy azt Mantila állította, sőt mindig azt hangsúlyozta, hogy a bűnt ítéli el, a bűnöst nem. Nem egészséges az a vita, ahol az ellenérdekelt félnek folyamatosan arra kell vigyáznia, nehogy bíróság elé kerüljön. A Twitter-üzenetre reagálva (amit egyébként Räsänen nem a homoszexuálisoknak szánt, hanem saját egyházának, amely a melegfelvonulás mögé állt) azt mondta az ügyvéd, hogy a Pride egy mozgalom, amelynek jellege indokolttá teszi, hogy kritizálni lehessen, akár keményen is. 

Fotó: Bugnyár Zoltán

Matti Sankamo ügyvéd szerint a vád egyértelmű szándéka a szólásszabadság korlátozása.

Az üggyel kapcsolatban kevésbé ismert, hogy nemcsak a képviselő került a vádlottak padjára, hanem a 2004-es írását publikáló püspök, Juhana Pohjola is, amire Finnország demokratikus történelmében eddig még nem került sor. A püspök a tárgyaláson azt mondta, hogy teljesen alaptalanok az őket ért vádak, a szexuáletikai tanítás és ennek terjesztése semmiképpen sem lehet sértő vagy lekicsinylő emberekre nézve – utalt a 2004-es kiadványra.

Hétfőn nem hirdettek ítéletet, mert az ügyész kezdeményezésére csütörtökön még meghallgatják a közrádió munkatársait a 2019-es adás kapcsán. A műsort, ami az interneten elérhető, az ügyész egyébként le akarja töröltetni, akárcsak a 2004-es kiadványt.

Fotó: Bugnyár Zoltán

Päivi Räsänen a tárgyalás után megkönnyebbülve lépett ki a tárgyalóteremből. Lapunknak azt mondta, számára beigazolódott, hogy a vád nem állja meg a helyét. 

„Ha az ügyészi logikát követnénk, akkor a vallásszabadság helyzete olyanná válna Finnországban is, mint Kínában vagy Észak-Koreában” 

– fogalmazott. Hozzátette, minden, ami rá vár, Isten kezében van, és úgy van jól, ahogy az történni fog.

A csütörtöki tárgyalási napot követően ítélethirdetésre március 30-án kerül sor.

Borítókép forrása: Päivi Räsänen Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.