Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Transznisztriának is szerep juthat?

Rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a Moldovai Köztársaságban.

Pataky István
2022. 02. 24. 13:35
Moldova
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükséghelyzetet rendelnek el a Moldovai Köztársaságban. A döntést Maia Sandu államfő jelentette be, hozzátéve: a parlament hozzájárulását kérte a rendkívüli intézkedéshez. Az egykori szovjet köztársaság elnöke azt mondta, további forgalmi növekedést vár az Ukrajna felőli moldovai határátkelőknél,

 s az ország felkészült több tízezer menekült fogadására. Chisinauban arról is döntöttek, hogy lezárják a moldovai légteret.

Barabás T. Jánost, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője a Magyar Nemzet megkeresésére arra emlékeztetett: jelenleg a nagyobb ukrán városokból sok civil menekül Nyugat Ukrajnába. 

– Odesszában és a szintén Moldovához közeli Podolszkban robbanásokat jelzett a média csütörtök délelőtt, tehát nagy valószínűsége van annak, hogy a Moldovai Köztársaság és Ukrajna közötti határon egyre több menekült tűnik fel az elkövetkező időszakban

 – fogalmazott a szakértő. A kelet-moldovai, szakadár transznisztriai régió esetleges destabilizálódására vonatkozó kérdésünkre az elemző úgy vélte, ha lesz orosz tengerészgyalogsági partraszállás Odessza környékén, akkor minden bizonnyal Transznisztriának is szerep jut a konfliktusban. Hozzátette ugyanakkor, hogy Transznisztria exportjának a nagy része az Európai Unióba megy, s a Kreml aligha vállalja fel a szakadár terület gazdasági szanálását, amennyiben ez az export megszűnik.

A Szovjetunió széthullása nyomán a moldovai szovjet tagköztársaság parlamentje 1991. augusztus 27-én deklarálta függetlenségét. A Dnyeszter-menti, orosz többségű terület öt nappal később kinyilvánította elszakadását Moldovától. Elhúzódó háborúskodás után, 1994-ben különleges autonómiát biztosítottak a szakadár területnek és a délen alakult Gagauz Köztársaságnak. A gagauzok ezt elfogadták, Transznisztria azonban őrzi különállását az ott állomásozó orosz katonaság védőszárnyai alatt.

Egy friss felmérés szerint Moldova semlegességét támogatja az egykori szovjet tagköztársaság lakosságának többsége. A megkérdezettek csaknem ötven százaléka nem szeretné, ha az ország elköteleződne biztonságpolitikai szempontból, tizenhat százalékuk Romániára számít, tizenegy százaléknyian pedig az Európai Unióra. A válaszadók alig hat százaléka tekint a NATO-ra bizalommal, s csupán négy százalékot tesz ki azok aránya, akik Oroszországra számítanak.

Borítókép: Magyar Nemzet grafika

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.