Az oroszok fegyvert és pénzt kérhettek Kínától

Peking válasza egyelőre nem ismert, az amerikaiak következményeket ígértek.

Forrás: MTI2022. 03. 14. 8:53
HSZI Csin-ping
Wellington, 2021. november 11. A Hszinhua knai hrgynksg ltal kzreadott kpen Hszi Csin-ping knai elnk videkonferencia keretben vesz rszt az APEC-tagllamok gazdasgi s politikai vezeti szmra rendezett ktnapos cscstallkozn az j-zlandi Wellingtonban 2021. november 11-n. MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren Fotó: Li Hszueren
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország hadfelszerelést kért Kínától a február 24-én indult ukrajnai invázióját követően – jelentették vasárnap amerikai lapok. A Financial Times és a Washington Post az Egyesült Államok meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva hozta ezt az értesülést. Az idézett illetékes ugyanakkor nem számolt be arról, hogy milyen jellegű fegyverzetről volt szó, illetve, mi volt Peking válasza a kérésre.

Moszkva állítólag gazdasági támogatást is kért a nyugati szankciók ellensúlyozására.

Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek az értesülést firtató megkeresésére azzal válaszolt, hogy „sosem hallott erről”. Mint mondta, Peking fő törekvése, hogy a valóban meghökkentő ukrajnai feszült helyzet ne kerüljön ki az ellenőrzés alól. Mindezzel összefüggésben hírügynökségek felidézik, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn fog Rómában találkozni Jang Csie-csivel, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetőjével.

Sullivan óva intette Kínát, hogy minden bizonnyal következményekkel kell számolnia, ha segít Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában.

Az orosz hatóságok által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai beavatkozás és az ezt követő nyugati szankciók nyomán Moszkva és Peking szorosabbra fűzte együttműködését. Kína eddig nem ítélte el a támadást, bár a konfliktus tárgyalásos rendezését sürgeti.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.