Az ukrán háború az olasz koalíciót is feldúlta

Nem mindenki ért egyet a hadi kiadások megemelésének ötletével.

2022. 03. 29. 10:11
DRAGHI, Mario; PUTYIN, Vlagyimir
Róma, 2022. március 9. Mario Draghi olasz miniszterelnök az ukrajnai háború olaszországi következményeirõl beszél az olasz parlament alsóházában 2022. március 9-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami Fotó: Giuseppe Lami
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megosztja az olasz kormányt Mario Draghi miniszterelnök fegyverkezési politikája. A római parlament egyhangúlag döntött arról, hogy humanitárius és katonai eszközökkel támogatja Ukrajnát a védekezésben. Abban sincs vita, hogy az olaszok elítélik az Ukrajnát lerohanó orosz fegyveres támadást, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy miként és milyen mértékben kellene a háborús terhekből részt vállalnia az országnak. 

Jelzésértékű, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt keddi felszólalása alkalmával a római parlament képviselőinek és szenátorainak egyharmada távol maradt a képviselőházi aulától. 

Fotó: Roberto Monaldo

A feszültség tovább fokozódott, amikor Mario Draghi olasz miniszterelnök bejelentette, a nemzeti össztermék két százalékára kívánja emelni a védelmi beruházásokat. Az Öt Csillag Mozgalom elnöke, Giuseppe Conte azonnali tiltakozásának adott hangot. Bejelentette, hogy pártja nemmel szavaz, amennyiben a parlament elé terjesztik a hadászati kiadások növelésének kérdését. 

A világjárvány következtében súlyos gazdasági krízisbe került ország első számú feladata a bajba jutott családok és vállalatok megmentése

– indokolta állásfoglalását. Az Öt Csillag Mozgalom elnöke attól tart, a hadügyre fordított kiadások növelése még gyorsabb gazdasági lecsúszást, a társadalom egyre szélesebb rétegeinek elszegényedését jelentené. 

A koalícióban feszültséget kiváltó bejelentését követően Conte több sajtóorgánumnak is úgy nyilatkozott, nem áll szándékában a Mario Draghi vezette egységkormány megbuktatása, csupán figyelmeztetni szeretné a miniszterelnököt arra, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül az egyik legmeghatározóbb kormánypárt véleményét. Sajtóbeszámolók szerint Giuseppe Conte a kiadások fokozatos növelését kéri. Komoly terhet jelentene a hadipari fejlesztések összegének a GDP két százalékára emelése, különösen akkor, ha mindezt a 2024-es évvel bezárólag kívánja megvalósítani a kormány. Mario Draghi nemcsak nemzetközi szövetségeseit, hanem a kormányát támogató politikai csoportokat is összehangolt, közös fellépésre szólította fel az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban.

Fotó: Giuseppe Lami

A koalíciót már csak az is óvatosságra intheti, hogy töretlenül szárnyal Giorgia Meloni népszerűsége. 

Az ellenzéki Olasz Testvérek támogatottsága a legmagasabb Olaszországban, a legfrissebb felmérések szerint elérte 21,5 százalékot, maga mögött hagyta a baloldali Demokrata Pártot, amely a szavazatok 20,7 százalékát tudhatná magáénak. A harmadik legerősebb párt a Matteo Salvini vezette Liga, 17,5 százalékkal. Az Öt Csillag Mozgalom népszerűsége 14,5 százalékra csúszott vissza. A Hajrá, Olaszország! 8,1 százalékon stabil. 

Fotó: Riccardo Antimiani

Közben Szergej Razov orosz nagykövet aggodalmát fejezte ki, amiért Ukrajnának szánt újabb fegyverszállítmány indítását fontolgatja Olaszország. 

Egyúttal bejelentette, hogy pert indít a La Stampa napilap ellen, amiért egy írásban az orosz elnök meggyilkolásának lehetőségeit fontolgatta.  

Az orosz nagykövet bűncselekményre való felbujtással vádolja a cikk szerzőjét. Meggyőződése, hogy etikátlan és gyűlöletkeltő az írás tartalma, bízik az olasz igazságszolgáltatás pártatlanságában. A La Stampa vezetősége úgy reagált: Olaszországban, a többi európai országhoz hasonlóan sajtószabadság van. Olasz politikusok elfogadhatatlannak nevezték a sajtóra gyakorolt „orosz cenzúrát”, és szolidaritásukról biztosították Massimo Giannini lapvezetőt és szerkesztőségét.

 

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök az ukrajnai háború olaszországi következményeiről beszél az olasz parlament alsóházában 2022. március 9-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.