Lapozó: Hatvankétmilliárd dollár értékű az Ukrajnában megsemmisített infrastruktúra

Korlátozza az albérleti díjak emelkedését és üzemanyagbónuszt ad a spanyol kormány · Marokkó nem tart az élelmiszerhiánytól · A franciákat felszólították, hogy kezdjenek el spórolni a gázzal és az árammal.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 03. 28. 14:54
PUTYIN, Vlagyimir
Harkiv, 2022. március 27. Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épület a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. március 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozza az albérleti díjak emelkedését és üzemanyagbónuszt ad a spanyol kormány

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök tájékoztatása szerint a Miniszterek Tanácsa kedden fogadja el a kormány első védelmi tervét – az úgynevezett nemzeti reagálási tervet –, amely a háború miatt kialakult gazdasági károk kompenzálását tűzte ki célul. Az intézkedések között szerepel, hogy az albérletek ára maximum két százalékkal emelhető meg, valamint a fuvarozókra vonatkozó, múlt héten bejelentett, húszcentes üzemanyagár-kedvezményt minden állampolgár megkapja. Emellett a létminimumot biztosító alapjövedelem összegét 15 százalékkal megemelik, hogy segítsék a leginkább rászoruló családokat. Ugyanebből az okból kifolyólag bővítik a villamosenergia-bónuszban részesülő családok létszámát is, ami így már kétmillió háztartás helyzetét könnyíti meg. Pedro Sánchez kormányfő hétfői beszédében úgy fogalmazott: a kormány jól ismeri az ukrajnai konfliktusból adódó problémákat. Ennek kapcsán hozzátette, hogy

bár a következményeket nem tudják elhárítani, de mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék a károk mértékét.

Ezen túlmenően a másik cél, hogy megszilárdítsák azt a növekedést, amelyet Spanyolország 2021-ben tudott felmutatni a húszmilliós foglalkoztatottsággal és a GDP 5,1 százalékos növekedésével.

Forrás: 20minutos.es

Marokkó nem tart az élelmiszerhiánytól

A marokkói kormány szóvivője, Musztafa Baïtas bejelentette, hogy sem az energiaárrobbanás, sem az orosz–ukrán háború, de még az aszályos időjárás sem idéz elő válságot a marokkói lakosság élelmiszer-ellátásában. Marokkó ugyanis hat hónapra elegendő tartalékot raktároz az alapvető élelmiszerekből, és ezeket a felhasználás ütemében folyamatosan újra is tölti, áll a marokkói kormány közleményében.

A tartalékok pótlására garanciát biztosítanak azok a már régóta jól működő kooperációk, amelyeket a marokkói kormány a világ legnagyobb élelmiszer-exportőr országaival folytat.

Marokkó az orosz–ukrán háború miatt kieső gabonabehozatal egy részét a világ többi élvonalbeli búzaexportőrétől, Kanadától, az USA-tól és Argentínától is tudja pótolni, illetve szintén hosszú távú szerződései vannak a csirke, a marhahús, a cukor és a kávé világelső exportőrével, Argentínával is.

Az áremelkedések ellensúlyozására a marokkói kormány is szubvencionálja a földgáz és a kenyér árát, valamint támogatást vezetett be a közlekedésre és az áruszállításra is.

Forrás: bladi.net

A franciákat felszólították, hogy kezdjenek el spórolni a gázzal és az árammal

A francia Energiaszabályozási Bizottság elnöke, Jean-Francois Carenco a Les Échos francia gazdasági napilapnak adott hétfői interjújában kijelentette:

Franciaországnak sürgősen vissza kell fognia a földgáz- és az elektromosáram-elhasználását, különben jövő télen nem jár jól az ország

– mondta.

Carenco konkretizálta, hogy az orosz–ukrán háború miatt kialakult földgázellátási problémák, valamint az EDF francia villamosenergia-közmű vállalat által leállított három atomreaktor miatt kieső villamosenergia-termelés súlyos energiakihagyásokat és sötétben töltött órákat okozhat majd az országnak, ha a franciák nem fogják most azonnal vissza a fogyasztásukat. Carenco szerint nemcsak a nagyfogyasztóknak, az iparnak és a középületeknek, hanem a háztartásoknak is spórolniuk kell az energiával. Ezért az elnök mindenkit felszólított arra, hogy vegyen erőt magán, tekerje lejjebb a fűtést vagy a légkondicionálást, és kapcsolja le a villanyt. Ezzel egy időben sürgette a Le Havre kikötőjébe a cseppfolyósított földgáz fogadására tervezett úszó LNG-terminál megépítésének felgyorsítását, amely – ötödik LNG-terminálként Franciaországban – elősegítené az ország függetlenedését az orosz földgáztól.

Forrás: ouest-france.fr

Több mint hatvankétmilliárd dollár értékű az Ukrajnában megsemmisített infrastruktúra

Az orosz hadsereg a háború kitörése óta, azaz egy hónap alatt legalább 62,8 milliárd dollár értékű infrastruktúrát semmisített meg Ukrajnában, közölte a Kijevi Közgazdasági Egyetem szakembereinek adataira hivatkozva a török állami hírügynökség, az Anadolu Agency. A rombolás mértéke óriási.

Nyolcezer épített út, 260 folyóhíd, 4431 lakóépület, 92 gyár és vállalati székhely, 378 oktatási intézmény, 138 egészségügyi központ, két kikötő, nyolc polgári repülőtér és tíz katonai repülőtér, nyolc energetikai erőmű, köztük egy atomerőmű szerepel a sok egyéb földig rombolt vagy súlyosan megkárosított építmény között.

Forrás: aa.com.tr

Borítókép: Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épület a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.