Lekapcsolhatják-e az oroszok az ukrán internetet?

Országos szinten még nem nagyon zavarja az invázió az webhozzáférést.

Mártonffy Attila
2022. 03. 03. 9:21
PUTYIN, Vlagyimir
Harkiv, 2022. március 1. Kiégett jármûvek egy találatot kapott épület romjai között Harkiv belvárosában 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában – legalábbis a sűrűn lakott régiókban – független megfigyelők szerint egyelőre folyamatos a hagyományos internet-hozzáférés, s a világháló nemcsak a mindennapi élet folyását, a külvilággal való kommunikációt és a pénzügyek intézését segíti elő, hanem rajta keresztül bonyolódik a polgári ellenállás szervezése is. 

Már kritikusabb a helyzet a mobilnettel, mivel az adó- és átjátszótornyok jobban ki vannak téve az oroszok támadásainak – gyakran akadoznak is a széles sávú kapcsolatok. 

„Ukrajnában diverzifikált az internet-infrastruktúra, így kevés a sérülékenyebb pont. Ez azt jelenti, hogy nehéz leválasztani az országot a világhálóról, nincs központi kapcsoló – magyarázta a The Guardian című brit lapnak a NetBlocks internetfigyelő szervezet szakértője. – Ha a támadó fél ténylegesen ki akarná kapcsolni az internetet Ukrajnában, fizikailag be kellene mennie az adattovábbító állomásokra, az adatközpontokba és elfoglalni az infrastruktúrát. A lekapcsolást egészen biztosan nem lehet távolról, ráadásul más országból intézni” – tette hozzá.

Az ukrán távközlési felügyelet egyébként még tartalék rádiófrekvenciákat is felszabadított a mobilhálózatok számára annak érdekében, hogy elkerüljék az adatforgalom torlódását a megnövekedett kommunikációs igények miatt. Ez persze önmagában még nem oldja meg a kényszerű üzemszünetek problémáját. Az egyik legnagyobb ukrán mobilszolgáltató, a Lanet például gyakran kap vonaljavítást kérő hívást, ám a háborús övezetekben a szerelők nem tudnak azonnal a helyszínre menni a heves harcok miatt. 

Ugyanakkor mindenki tudja, hogy az emberek szinte kizárólag a Telegramról és a Facebookról szerzik be a létfontosságú információkat.

Az internet lekapcsolása csak egy adott országon belül megy viszonylag könnyen. Ilyen esetekben a helyi kormány odaszól a hivatalos internet- és mobilszolgáltatóknak, hogy iktassák ki hálózatukat. Ha valakik egy külföldi szolgáltatót szólítanának fel ilyesmire, a megtámadott ország minden bizonnyal megtagadná az együttműködést. Rövid ideig tartó eredményt lehet elérni célzott hekkeléssel vagy terheléses támadással, ezekben az esetekben azonban hamar helyreállítható a szolgáltatás. Az egyetlen lehetőség így az internet eliminálására a fizikai behatolás az adatközpontokba, és a berendezések fizikai megsemmisítése, ami valószínűleg a személyzet és segítőik ellenállásába fog ütközni. 

Érdekesség, hogy Ukrajna korábban kért és kapott az Elon Musk Tesla és SpaceX cégeinek kooperációjában készült Starlink műholdas internetrendszert, amelyet az oroszoknak szinte lehetetlenség lenne feltörni. Csakhogy a Starlinkből egész hálózatot kell kiépíteni a hatékony működéshez. Így az ukránok még hozzá sem kezdtek a telepítéshez, s ha lesz is belőle valami, csak korlátozott, stratégiai felhasználói kört lesz majd képes kiszolgálni.

 

Borítókép: Kiégett járművek egy találatot kapott épület romjai között Harkiv belvárosában 2022. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.