időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Más neve lehetett a Machu Picchunak

Árki Tamás
2022.03.25. 06:57 2022.03.25. 08:48
Más neve lehetett a Machu Picchunak

Egy perui történész és egy egyesült államokbeli kutató legújabb tanulmányában állítja, hogy a perui világörökségi helyszín tévesen kapta a Machu Picchu nevet, amelynek jelentése „öreg hegy”. Erre, valamint a valószínűleg helyes névre több, különböző korból származó forrásanyagot tanulmányozva jöttek rá.

A világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, a perui Machu Picchu neve valószínűleg pontatlan

– érvel Donato Amado Gonzales perui történész és Brian S. Bauer amerikai kutató tavaly készült, de idén publikált tanulmányában. A kutatás során többek között XVII. századi írásos emlékeket, XIX. századi térképeket, valamint a romokat 1911-ben felfedező amerikai utazó, Hiram Bingham jegyzeteit tanulmányozva arra jutottak, hogy a helyszínt Huayna Picchunak vagy egyszerűen Picchunak hívták . Ezt egy 1904-ben megjelent perui földrajzi atlasz is rögzíti, valamint Binghamnak is beszéltek róla helyiek 1912-ben. A legegyértelműbb bizonyíték a tanulmányt jegyző tudósok szerint a XVI. századból származik, amikor a spanyol hódítók írásos feljegyzéseket készítettek a helyiek Huayna Picchuba történő visszatérési szándékáról.

Az inka templomot a XV. században emelték Pachacuti császár megbízásából, és kezdetben az uralkodó nyári lakjaként szolgált.

Fotó: Europress/AFP/Ernesto Benavides

 

A spanyol hódítások idejétől Bingham utazásáig kevesen ismerték az addigra romos állapotba került épületegyüttest, amely 1983 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Azóta népszerű turistalátványosság, évente több százezren látogatják.

A kutatás ugyan tudományos vitát indíthat, de a perui Latin-Amerika-tanulmányok professzora szerint nem várható a név hivatalos megváltoztatása.

Minden név kitalált és lecserélhető és nem számít annyira […] Machu Picchu ráadásul most már egy erős márka, szorosan kapcsolódik a perui identitáshoz, így viszont mi értelme lenne változtatni?

– érvelt.

 

Borítókép: A Machu Picchu már márkanév. (Fotó: Ernesto Benavide/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.