NATO-hadgyakorlat kezdődött Oroszország szomszédságában

A műveletnek nincs köze az ukrajnai háborúhoz, már korábban eltervezték.

2022. 03. 14. 19:29
null
NATOs stående minerydderstyrke - Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) utenfor Geiranger. De trener i norske farvann, og forbereder seg til øvelse Cold Response 22. *** Local Caption *** Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) outside Geiranger. They are preparing for exercise Cold Response 22. Fotó: SNMCMG1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi kell ahhoz, hogy védekezz, harcolj és túlélj sarkvidéki környezetben? Mi teszel, ha húszkilós menetfelszerelésben összetörik alattad a jég? – effajta helyzetekre készülnek a Norvégiában kezdődő NATO-hadgyakorlaton a katonai szövetség tájékoztatása szerint. A hadgyakorlat célja annak tesztelése, hogy vajon milyen gyorsan tud Norvégia külső segítséget fogadni harmadik ország által végrehajtott támadás esetén, a NATO alapszerződésének 5. cikke alapján. Ez a cikk kötelezi a tagállamokat, hogy segítséget nyújtsanak a megtámadott tagállamnak – mutatott rá a távirati iroda. A Cold Response 2022 műveletben 27 nemzet 30 ezer katonája vesz részt, égen, földön és levegőben. Közülük

  • 14 ezren a szárazföldi,
  • 8 ezren a tengerészeti,
  • 8 ezren a légierőből,
  • 220 repülőgép,
  • 50 hajó közreműködésével.

Az áprilisig tartó hadgyakorlatnak nincs köze az ukrajnai háborúhoz, Norvégia rendszeresen, minden második évben megrendezi. Ezúttal is, a szokásoknak megfelelően már nyolc hónappal korábban bejelentették. Az első Cold Response gyakorlatot 2006-ban tartották.

Sőt, Oslo korábban megfigyelőnek meghívta az EBESZ minden tagját, így az oroszokat is, akik azonban ezúttal nem kívántak élni a lehetőséggel. A norvég védelmi minisztérium így is részletes tájékoztatást ad Moszkvának, „amely kulcsfontosságú a félreértések, és a szükségtelen konfliktusok elkerüléséhez”.

A NATO kapacitásainak erősítése Oroszország határai közelében nem járul hozzá a térség biztonságának erősítéséhez 

– idézte az MTI Oroszország oslói nagykövetségének reakcióját.

Nem árt az elővigyázatosság, hiszen Norvégia majd 200 kilométeres szárazföldi határral osztozik Oroszországgal, a műveletek egy része pedig csupán néhány száz kilométerre fog zajlani az orosz területektől.

A NATO idei menetrendjéből kiderül, hogy 2022-re számos másik hadgyakorlat is be van már ütemezve, közülük több az orosz határ szomszédságában. 

 

Borítókép: Hadihajók vonulnak fel a norvég vizeken a hadgyakorlatra készülve. (Fotó: NATO/SNMCMG1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.