Nyolcan haltak meg a román légierőnél történt kettős balesetben

Vasile Dincu védelmi miniszter kizárta, hogy találat érte volna a román vadászgépet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 03. 11:34
MIG-21
A Romanian Army MIG 21 Lancer flies next to an US Air Force refueling plane 02 May 2007 during joint exercises with Romanian air force teams at the Mihail Kogalniceanu air base, 250 kms east of Bucharest. Hundreds of US and Romanian pilots and ground staff are taking part in the two-week joint air exercises near the Black Sea port city of Constanta ahead of the opening of a US base in the area. The Sniper Lance '07 exercise involves about 30 fighter planes MiG-21 Lancer and F15s. The Romanian Parliament is to vote 02 May 2007 whether to approve the US military bases and access through Romania's territory. Romania and the United States signed an agreement in December 2005 to open four US bases in the southeastern European country,which joined NATO the previous year and the European Union in January 2007. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP) Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcra emelkedett a román légierőnél szerda este történt kettős baleset áldozatainak a száma, miután csütörtökre virradó éjszaka megtalálták az elsőként lezuhant MiG–21 Lancer vadászgép pilótájának holttestét is a roncsok között.

Szerda este helyi idő szerint 20 óra után néhány perccel lezuhant a légierő egy járőrszolgálatot teljesítő MiG–21-es vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében, 20 óra 44 perckor pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is lezuhant, és a fedélzetén tartózkodók közül senki sem élte túl a balesetet.

A román védelmi minisztérium (MAPN) szerda éjszaka pontosította, hogy az eredeti közlésben szereplő öt halálos áldozaton kívül további két katona halt meg a helikopter-balesetben, ugyanis az öttagú legénységen kívül a haditengerészet vízi mentésre felkészült két búvára is a vadászgép eltűnt pilótájának keresésére indult, hiszen akkor még abban reménykedtek, hogy a MiG pilótája katapultált.

A MiG–21 esetében a hatóságok műszaki hibára gyanakszanak, a helikopter lezuhanását pedig a jegesedés idézhette elő, miután a pilóta azt jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, majd parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra.

Mindkét típus több mint 40 éve van szolgálatban a román légierőnél. A MAPN közölte, hogy a balesetek okainak kivizsgálásáig repülési tilalmat rendeltek el mindkét típusra.

Vasile Dincu védelmi miniszter az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva kizárta azt a lehetőséget, hogy – a szomszédos Ukrajnában zajló háborúval összefüggésben – találat érte volna a román vadászgépet. Leszögezte: a légtér megfigyelése folyamatos, semmi sem marad észrevétlen. Amíg nincs semmi ilyesmire utaló bizonyíték, a MiG–21-es lezuhanását balesetnek tekintik. Dincu megjegyezte: többször megtörtént már, hogy a MiG-ek műszaki problémák miatt lezuhantak.

Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG–21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

Mind a vadászgép, mind a mentőhelikopter a Fekete-tenger parti Mihail Kogalniceanu légi támaszpontról szállt fel, ahol a román légierő egységein kívül amerikai, francia, olasz és német harci különítmények állomásoznak. A kettős baleset nyomán a MAPN lemondta a – rossz idő miatt korábban már elhalasztott – csütörtökre tervezett, a német és az olasz légierő parancsnokainak jelenlétében tartandó légi bemutatót, amelyen egy újságírókat szállító C–27 Spartan szállítógépet „célpontnak” kijelölve akarták bemutatni, hogyan zajlik a NATO-gépek légtérvédelmi járőrözése és egy célpont elfogása.

 

Borítókép: A román légierő MiG–21-es Lancer vadászgépe 2007-ben. (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.