Politikai vita zajlik az ukrán menekültek befogadásáról Belgiumban

A Benelux állam amúgy is küzd a túlzsúfolt befogadóközpontok problémájával, s most még kétszázezer ukrán érkezésével is számolniuk kell.

2022. 03. 16. 12:10
PUTYIN, Vlagyimir
Felsõnémeti, 2022. február 26. Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsõnémetiben 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befogadóállomásokon rendelkezésre álló helyek kis száma miatt politikai vita övezi az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezését Belgiumban. A minap az ország egyik legnagyobb pártja, a jobboldali, ellenzéki Flamand Érdek elnöke, Tom van Grieken rádióinterjúban vetette fel, hogy a nem ukránok menedékkérelmeinek elbírálását ideiglenesen fel kellene függeszteni. – Elvégre a határainktól kétezer kilométerre zajlik háború. Kivételes vészhelyzettel állunk szemben, a szükség pedig nem ismer törvényt – érvelt, a műsorban azt is kijelentve, hogy a belgiumi menedékkérelmek csaknem hatvan százalékát jogszerűtlenül ítélik oda, ám amikor az ukránok segítségre szorulnak, helyhiány van. – Utasítsák ki az országból az illegálisokat! – húzta alá. Van Grieken egyúttal azt is szorgalmazta, hogy 

Belgium mutasson szolidaritást, s anyagilag támogassa az Ukrajnával határos EU-országok segítségnyújtását, például Magyarország esetében is.

Sammy Mahdi menekültügyi és migrációs államtitkár blogbejegyzésben utasította el a felvetést. Szerinte ugyanis nem csak diszkriminatív, de illegális is lenne, ha Belgium hirtelen bezárná az ajtót az Afganisztánból és Szíriából érkezők előtt. (Jelenleg ők teszik ki a belgiumi menedékkérők zömét –  a szerk.) A határországok anyagi támogatásáról szóló javaslattal kapcsolatosan Mahdi emlékeztetett rá, hogy a Flamand Érdek az új befogadóállomások, úgynevezett falvak felállítását bezzeg nem támogatta. 

Utóbbi gondolata azután született meg, hogy az Ukrajnából Belgiumba érkezők száma már a múlt héten megközelítette a hatezret, miközben az országban rendelkezésre álló, csaknem harmincezer férőhely megtelt. (Már januárban, jóval az ukrán háború kirobbanása előtt gondot jelentett, hogy a befogadó központokat elhagyók száma jóval kisebb volt, mint az új érkezőké. Erről itt írtunk.) A migrációs államtitkár szerint a helyzetre rövid távon megoldás lehet, ha a belgiumi régiók és önkormányzatok saját hatáskörükben alakítanak ki nagy méretű befogadóállomásokat.

A brüsszeli szövetségi kormány úgy számolt, hogy Belgium legalább kétszázezer ukrajnai menekültet fogadhat.

A várakozások szerint hatvan százalékuk az északi Flandriába, a déli Vallóniánál gazdagabb belgiumi régióba érkezik majd. A flamand kormány összesen tizenöt, ukránok százait elszállásoló menekültfalvat állítana fel különböző közigazgatási egységekben. Jan Jambon flamand miniszterelnök a héten úgy becsülte, hogy csak a hónap végéig tizennyolcezer férőhelyet kell létrehozni Flandriában, hogy a helyzet fenntartható maradjon. 

A flamand városok és önkormányzatok szövetségéből nemrég mindenesetre megkongatták a vészharangot, mondván: a helyi szociális ellátóhálózatok az elmúlt időszak kihívásai, főként a koronavírus és az energiaválság miatt jócskán terheltek, s nem biztos, hogy a menekültválságot is elbírják. 

 

Borítókép: Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán–szlovák határ szlovákiai oldalán (Forrás: MTI)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.