Térképen mutatjuk meg az orosz offenzíva állását

Herszon városát már bevették az orosz csapatok, Harkiv és Mariupol következhet.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 15:37
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 2. Ukrán katonák páncélozott szállító harcjármûvel haladnak légiriadó alatt egy néptelen sugárúton Kijevben 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna védelmi vonalai állják az orosz támadást – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfrissebb videóüzenetében csütörtökön, hozzátéve, hogy Moszkva éjfél óta szüntelenül lövi országát.

A szabadságunkon kívül nincs mit vesztenünk

 – hangsúlyozta az elnök.

Elmondta: Oroszország taktikájának megváltoztatása és a lakott területek ágyúzása annak bizonyítéka, hogy Ukrajna sikeresen megtorpedózta Moszkva eredeti tervét, amely a gyors győzelemre alapozott.

Orosz ellenőrzés alatt Herszon

Az orosz hadsereg csütörtökön teljesen elfoglalta az Odesszától keletre, a Fekete-tenger partján fekvő Herszon városát, megszállták többek között a városházát. A helyi polgármester szerint ukrán fegyveresek nincsenek a városban. A mintegy 280 ezer lakosú település, Herszon megye székhelye az első nagy város, amely az oroszok kezére került az egy héttel ezelőtt indított offenzívájuk óta. Herszon stratégiai jelentőségű város a Dnyeper-partján, annak tengeri torkolata közelében. A város polgármestere arra szólította fel a helyi lakosságot, hogy tartsák be az oroszok által megkövetelt éjszakai kijárási tilalmat.

Bevétel előtt Harkiv és Mariupol

Ukrajna második legnagyobb városát, a mintegy másfél millió lakosú északkeleti Harkivot és a 450 ezres délkeleti Mariupol kikötővárost is körbevették az oroszok, s folyamatosan bombázzák. A mariupoli hatóságok szerint az oroszok lebombáztak hidakat és vasúti síneket, s blokkolják a város víz- és energiaellátását. Egyes nyugati sajtóorgánumok szerint humanitárius katasztrófa küszöbén áll a város.

Folytatódik Kijev ostroma

A főváros, Kijev bevételére indított orosz hadműveletek egyelőre nem jártak sikerrel, az oroszok nagyobb ukrán ellenállásba ütköztek, mint korábban számítottak rá. A csütörtökre virradó éjszaka is légicsapások zaját lehetett hallani a városban. A Hosztomel repülőtér irányításáért is harcok zajlanak az oroszok és az ukránok között. Egy több mint hatvan kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tartózkodik Kijev előtt napok óta, egyes hírek szerint üzemanyaghiány miatt, mások szerint taktikai megfontolásokból állt meg. A kijevi lakosok közül több ezren menedékben, elsősorban a föld alatti metróállomásokon töltötték az éjszakát.

Odessza is Moszkva célkeresztjében

Egy másik fontos kikötőváros, a Fekete-tenger partján fekvő, egymillió lakosú Odessza – Ukrajna harmadik legnépesebb városa –  is az oroszok célkeresztjébe került. Az Ukrajna gazdasága szempontjából kulcsfontosságú kikötőt környékező tengeri vizeken orosz hadihajók horgonyoztak le, s már a külvárost is érték orosz légicsapások.

Eltérő számok a halottakról

Oroszország tájékoztatása szerint 498 katonája halt meg eddig a háborúban, 1600-an szenvedtek sérüléseket, míg az ukrán hadsereg 2870 katonája halt meg, s 3700-an sebesültek meg. Az ukrán külügyminisztérium becslése szerint viszont kilencezerre tehető a csatatéren elesett oroszok száma. Kijevben arról is hírt adtak csütörtökön, hogy ez idáig kétezer a civil áldozatok száma.

Egymillió menekült

Már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba múlt csütörtöktől szerda éjfélig – közölte csütörtök hajnalban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint a háború legrosszabb része feltehetően még előttünk áll.

Az ostrom logikájától kell tartanunk, amely az oroszoktól megszokott

– mondta csütörtökön a francia diplomácia vezetője a France 2 köztelevízióban. – Emlékezzenek csak Aleppóra, Groznijra – tette hozzá az elmúlt évtizedekben az orosz bombázások által romba döntött szíriai és csecsen városokra utalva.

 

Borítókép: Ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművel haladnak légiriadó alatt egy néptelen sugárúton Kijevben 2022. március 1-jén. (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.