Vadászgépek cikáznak Erdély felett

A NATO talán legfontosabb romániai légi küldetése a légtér megfigyelése térfigyelő repülőgépekkel.

PUTYIN, Vlagyimir
Constanta, 2022. február 28. A Francia Hadsereg által közreadott képen kirakodják a hadsereg egyik teherszállító repülõgépét a fekete-tengeri kikötõváros, Constanta repülõterén 2022. február 28-án. Franciaország bejelentette, hogy 500 katonát vezényel Romániába. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Francia Hadsereg Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában, elsősorban Erdélyből nagyon sokan jelezték, hogy szinte folyamatosan repülőgépek zaját hallják – számolt be a Hotnews bukaresti hírportál. Nem véletlen az erdélyiek észrevétele, valóban nagy forgalom ezekben a napokban a román légtérben. A gépek nagy többsége harci járőrszolgálatot hajt végre, gyakorlatilag mindig készen állnak a beavatkozásra.

Az orosz-ukrán konfliktus első napján a román F-16-osok elfogtak és a kelet-romániai Bákóban leszállásra kényszerítettek egy ukrán Szu-27-est. Mint kiderült, az ukrajnai katonai repülőgép pilótája eltévedt.

Akcióban vannak a Románia határain túli légteret felügyelő „kém” repülőgépek is. Ezek a gépek 10-12 ezer méteres magasságban repülnek, és hosszú órákon keresztül végzik a feladatukat. A NATO talán legfontosabb romániai légi küldetése – különösen az Ukrajnával határos területek felett – a légtér megfigyelése speciális térfigyelő repülőgépekkel. A román portál beszámolója szerint tartálygépek – egyebek mellett a Boeing KC-135 Stratotanker – is napok óta repülnek Románia, elsősorban Erdély felett. Ezek az AWACS repülőgépeket látják el üzemanyaggal.

Jelenleg már több mint egytucatnyi külföldi vadászgép állomásozik Romániában.

A dél-romániai Borcea légibázisra két amerikai F-35 Lightning II típusú „lopakodó” vadászbombázót irányítottak át. Ez jelenleg az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb harci repülőtípus. A vadászgépek a légtérvédelmi járőrszolgálatban vesznek részt. Olaszország négy Eurofighter Typhoont állomásoztatott az országban, de a hétvégén további négy Eurofighter vadászgéppel erősítette meg a NATO romániai csapatait.

Németország pedig hat ugyanilyen típusú vadászgéppel van jelen. Nyolc amerikai F-16-os is Romániában van. Ezeket a tizenhét román F-16-os és a mintegy húsz MiG-21 Lancer egészíti ki. Megérkezett Romániába négy AH-64-Apache és egy UH-60-Black Hawk harci helikopter is, amelyeket szintén Németországból vezényeltek át az Ukrajnával határos térségbe. Az ország keleti térségébe tartó amerikai harci helikopterek a temesvári nemzetközi repülőtéren szakították meg útjukat, hogy üzemanyagot vételezzenek.

Borítókép: A Francia Hadsereg által közreadott képen kirakodják a hadsereg egyik teherszállító repülőgépét a fekete-tengeri kikötőváros, Constanta repülőterén 2022. február 28-án. (Fotó: MTI/AP/Francia Hadsereg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.