Egymás ellen fordultak az amerikaiak és az oroszok

A közvélemény-kutatások szerint ellenségként tekint egymásra a két nép.

2022. 04. 07. 12:04
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. március 9. A McDonalds Corporation gyorséttermi üzlethálózat egyik étterme Moszkvában 2022. március 9-én. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt a McDonalds és más nyugati vállalatok szüneteltetik vagy korlátozzák mûködésüket Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás ellen fordította az ukrajnai háború az amerikai és orosz népet – derült ki a friss közvélemény-kutatásokból. A Pew Research Center felmérése szerint az amerikaiak 92 százalékának rossz véleménye van Oroszországról, 70 százalékuk kifejezetten ellenségként, 64 százalékuk pedig az egyik legfőbb fenyegetésként tekint az oroszokra.

Mindössze 6 százalékuk bízik Vlagyimir Putyin orosz elnökben, miközben még Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfőre is 15 százalék néz jó szemmel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig jelenleg a legnépszerűbb vezető, majdnem kétharmados támogatottsággal.

Az elmérgesedő viszony egyértelműen az ukrajnai háború hatása. Az Oroszországról alkotott kép sosem volt éppen pozitív, de januárban még „csak” 41 százalék tekintett az oroszokra ellenségként, ami tehát 29 százalékpontos romlás bő két hónap alatt. Ráadásul ebben a kérdésben pártállástól függetlenül a republikánusok és a demokraták is egyetértenek. A Pew Research Center közvélemény-kutatásának érdekes megállapítása még, hogy az amerikaiaknak mindössze 69 százaléka tartja hasznosnak a NATO-t, és itt tetten érhető, hogy a republikánusok kevésbé hívei a katonai szövetségnek.

Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ friss felmérése pedig arra világít rá, hogy az érzés kölcsönös: 

az oroszok 71 százaléka negatívan, 47 százalékuk pedig nagyon negatívan viszonyul az Egyesült Államokhoz.

Az MTI által idézett kutatás emlékeztet rá, hogy az Amerikáról nagyon rossz véleményt formálók aránya abszolút rekordot jelent az egész megfigyelési időszakban, valamint 20 százalékpontos növekedést jelent a 2014-ben mért 27 százalékos maximumhoz képest. Rámutattak, hogy az oroszok a legkedvezőbb színekben 1991-ben látták Amerikát: akkor 83 százalékuk pozitív, 29 százalékuk pedig rendkívül pozitív véleménnyel volt az országról. Felhívták a figyelmet, hogy az igazán nagy fordulatot az amerikaiak megítélésében a nyolc évvel ezelőtti ukrajnai események hozták el.

A közvélemény-kutatások arra is rácáfoltak, hogy az ukrajnai háború vagy a nyugati szankciók veszélyeztetnék Vlagyimir Putyin hatalmát. A függetlenként számon tartott Levada Központ felmérései szerint 

az orosz elnök népszerűsége 2017 óta nem volt ilyen magas, a lakosság 83 százaléka felsorakozott mögötte.

Ez jóval magasabb, mint a februárban mért adatok. A Levada szakértői szerint ennek oka az lehet, hogy az ukrajnai háború – amely az oroszok információs buborékjában másként jelenik meg – egységbe kovácsolta a népet, megerősítette a meggyőződést, hogy Putyin megvédi őket, különben a Nyugat „élve felfalná” Oroszországot.

Joe Biden amerikai elnök viszont nem tudta politikai készpénzre váltani a háborús hangulatot. Március végi közvélemény-kutatások szerint támogatottsága alig 40 százalékos rekordmélységbe zuhant. Az amerikaiak nem is annyira azzal elégedetlenek, ahogy a külföldi konfliktusokat kezeli, hanem hogy milyen következményei vannak ennek a gazdaságra.

 

Borítókép: a McDonalds Corporation gyorséttermi üzlethálózat egyik étterme Moszkvában 2022. március 9-én. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt a McDonalds és más nyugati vállalatok szüneteltetik vagy korlátozzák működésüket Oroszországban (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.