Élelmiszerhulladékból képes energiát termelni egy napelem

Carvey Ehren Maigue, egy fülöp-szigeteki mérnökhallgató teljesen átformálta mindazt, amit eddig a napelemekről gondoltunk. Az általa létrehozott AuREUS napelemek fenntartható módon készülnek, az UV sugárzást energiává alakítják át és ráadásként még látványos megjelenéssel is rendelkeznek.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Thebrighterside.news2022. 04. 05. 14:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napelemes rendszerek a tiszta energia forradalmának igazi sarokkövei. Sajnos ennek ellenére is van egy nagy hibájuk. Felhős idő esetén csökken a napelemes rendszerek hatékonysága.

Kutatás és innováció

A napfény hiányának megoldására egy új típusú napelemes panelt fejlesztett ki a manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója.

Lényege, hogy a napelemes panel a nap láthatatlan ultraibolya fényét begyűjti, így a fény még a sűrű felhőtakarón is képes átjutni.

A fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége 2020-ban alkotásáért elnyerte a James Dyson Fenntarthatósági Díjat is. Az alkotó bízik benne, hogy napelemes találmányát hamarosan különböző épültek ablakain és falain is állandó energiaforrásként fogják használni. 

 

Napelem napsütés nélkül

Az AuREUS rendszer kifejlesztésének köszönhetően lehetővé tették, hogy bizonyos zöldségekből és gyümölcsökből olyan foszforeszkáló részecskéket tudjanak kivonni, melyek elnyelik a nap UV sugárzását. 

A növényi hulladék feldolgozásából származó festéket egy lakkal keverik el. A festékben található foszforeszkáló részecskék elnyelik az UV sugarakat,  így később a panel látható fénnyé tudja alakítani őket.

A napelem működése hasonlít ahhoz, ahogyan belélegezzük az oxigént és kifújjuk a szén-dioxidot– mondta Maigue.

Az AuREUS újrahasznosítja a gyümölcs- és zöldségmaradványokat – A James Dyson Alapítvány

Maigue prototípusához, az AuREUS-hoz egy 3 x 2 láb méretű, zöldre színezett panelt tesztelt, amelyet a lakása ablakába szerelt be. A James Dyson-díjért tartott bemutatóján megmutatta, hogy tesztpanelje elegendő áramot tud termelni napi két telefon töltéséhez. A fülöp-szigeteki mérnök szerint, felnagyítva ezek a panelek lehetővé tennék, hogy az épületek teljes egészében saját árammal működjenek.

A megújuló energia megismertetése

Az alkotó azt is elmondja, hogy az anyag rugalmassága – a gyanta akár ruházati szövetre is felvihető – lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a paneleket különféle, innovatív dizájnokban használják fel, amelyek segíthetnek több embernek megérteni és elfogadni a megújuló energiaforrásokat.

A fejlesztő célja, hogy a megújuló energiát fizikailag, és lelkileg is közelebb tudja vinni az emberekhez

– magyarázta Maigue.

Maigue következő nagy dobása az AuREUS első épület installációja lesz, amely a Jomalig szigeten található kis orvosi klinikán segít, ahol a viharok idején gyakran maradnak áram nélkül.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Fotó: Youtube.com/Euronews)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.