Először került fekete nő a Legfelsőbb Bíróság élére

Kétpárti többséggel fogadta el Ketanji Brown Jackson legfelsőbb bírói kinevezését a washingtoni szenátus, noha a bíróság konzervatív többsége ezzel nem került veszélybe. A jelöltet kritikák övezték többek között a korábbi szakmai döntései, gyengekezűsége és baloldali aktivizmusa miatt is.

2022. 04. 08. 15:29
BIDEN, Joe; BROWN JACKSON, Ketanji
Washington, 2022. április 8. Joe Biden amerikai elnök (b) és jelöltje, Ketanji Brown Jackson bírónõ egy kivetítõn nézi a szenátus szavazását a washingtoni Fehér Házban 2022. április 7-én. A szenátus ezen a napon megszavazta Jackson kinevezését az Amerikai Legfelsõbb Bíróság tagjai közé. Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltõ szövetségi legfelsõbb bíróság nyáron megüresedõ posztjára jelölt Ketanji Brown Jackson a nyugdíjba vonuló Stephen Breyert váltja a poszton. Személyében elõször kerül afroamerikai nõ a Legfelsõbb Bíróság tagjainak sorába. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok szenátusa 53:47 arányban szavazta meg Ketanji Brown Jackson legfelsőbb bírói kinevezését helyi idő szerint csütörtökön. Jackson ezzel nemcsak az első fekete nő, aki az amerikai igazságszolgáltatási rendszer csúcsán szolgálhat, de a testület egy olyan ritka tagja, aki korábban kirendelt védőügyvédként is praktizált. Az élethosszig tartó kinevezés azonban jelenleg nem fogja megtörni a testület konzervatív 6:3-as túlsúlyát. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő Legfelsőbb Bíróság döntő szerepet játszik az amerikai közéletben és gyakran a végső szó az erősen vitatott törvényekben az egyes tagállamok és a szövetségi kormány közötti vitákban.

Ez az! Megvan!

– felkiáltással, öklét rázva fogadta a szenátus eredményének kihirdetését Joe Biden amerikai elnök, Jackson társaságában.

Biden elnök ezzel elérte választási programjának egyik pontját, miszerint „a diverzitás jegyében egy fekete nőt javasolna a testületbe”. Jackson a Harvard Egyetemen szerezte diplomáit, amelynek jogi folyóiratát is szerkesztette. Dolgozott a washingtoni fellebbviteli bíróságon, állami védőként és magánpraxisban is. Meghallgatása során úgy fogalmazott, hogy van „módszere" az egyes ügyek eldöntésére, de átfogó filozófiával nem rendelkezik. Emellett egyetértett a republikánus szenátorokkal abban, hogy fontos betartani az alkotmány szövegét az alapító atyák szándékai szerint.

A Legfelső Bíróság 233 éves történelmében még sosem birtokolta ezt a címet egy fekete nő. Noha Ketanji Brown Jackson az első, úgy hiszem távolról sem az utolsó ebben a pozícióban

– nyilatkozta a szavazást követően Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője.

A demokratáknak a 2017-ben megváltoztatott szabályok miatt – melyek szerint a legfelsőbb bírói kinevezés esetében hatvan igenlő szavazat helyett egyszerű többség is elég – nem kellett aggódniuk a voksok számát illetően. Ennek ellenére a demokratáknak és különösen Joe Biden elnöknek a kétpárti egyetértés – az elmúlt időszak kudarcai és a közelgő félidős választások – miatt mégis fontos volt néhány republikánus szenátor meggyőzése, ezért többeket személyesen is megkeresett. Végül Mitt Romney, Susan Collins és Lisa Murkowski republikánus szenátorok a „jelölttel folytatott meggyőző beszélgetések után”, pártjuk kritikái ellenére a demokrata párttal szavaztak együtt. A három republikánus „renegát” kapcsán elemzők a republikánus párt törésvonalaira hívják fel a figyelmet, amely Donald Trump korábbi elnök lehetséges visszatérése kapcsán osztja meg a párt politikusait. A fentebb említett republikánus szenátorok ugyanis nem a legfőbb támogatói a korábbi elnöknek, sőt a Trump elleni második impeachment (alkotmányos felelősségre vonási eljárás) során megszavazták az akkori elnök elítélését.

Jackson jelöltéségét a republikánus vezetés nem támogatta, többek között:

  • a gyermekpornográfia-ügyekben hozott döntései,
  • a bűnözőkkel való „gyengekezűsége”,
  • a nem bírói, hanem aktivista szerepfelfogása,
  • a Guantánamói fogolytáborban végzett munkája,
  • George W. Bush volt elnök és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter háborús bűnösnek titulálása miatt.

Szakmai múltja alapján szerintem megalapozást nyer, hogy ő a legbaloldalibb jelölt a Legfelsőbb Bíróság történetében

– értékelte a demokraták kinevezettjét Ted Cruz texasi republikánus szenátor.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (balra) és jelöltje, Ketanji Brown Jackson bírónő egy kivetítőn nézi a szenátus szavazását a washingtoni Fehér Házban 2022. április 7-én. (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.