Kárpátaljai helyzetkép: nem tudják a menekültek, mi lesz velük

Kárpátalján az elmúlt hétvégén ismét megszaporodtak a légiriadók, keddre virradóan kétszer is megszólaltak a szirénák. A közeli Lembergbe hétfőn becsapódó rakéták itt is riadalmat keltettek. Mindeközben újabb menekülthullám éri el a vidéket, a Kelet-Ukrajnában beharangozott offenzíva hatására több tízezren igyekeznek a biztonságosabb nyugat-ukrajnai régiókban menedéket lelni.

2022. 04. 19. 13:39
null
Ungvár, 2022. március 9. Az orosz-ukrán háború elõl menekülõk várakoznak az ungvári vasútállomás elõtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkezõ menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelõhelyekre. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpátalján négyszázezerre tehető a menekültek száma. Akik most jönnek, sokan egy zacskóval a kezükben érkeznek, egyetlen ruhában, amiben a bombázások elől bujkáltak az óvóhelyeken, a koszos pincékben. Nem tudják, mi lesz velük, otthonuk odaveszett, így nem lesz hová visszamenniük. Sok a kiskorú is, Kárpátalján közel 50 ezer gyermek tartózkodik, több százan szüleik nélkül érkeztek ide, őket gyermekotthonokban és ideiglenes befogadó családoknál helyezték el. 

A háború első napjaiban, heteiben érkezők közül vannak, akik már visszafelé veszik az irányt, legfőképpen, akik Kijevből és a főváros környékéről menekültek el.

Annak ellenére, hogy Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester arra szólított fel, hogy még ne térjenek vissza, az elmúlt héten naponta 40-50 ezer ember mégis visszautazott, a fővárosba vezető utakon torlódások alakultak ki.

A kormány azt ígéri, akiknek lerombolták a házaikat, azoknak új ingatlanokat fognak építeni. A tervek szerint több tízezer tömbház épül majd, csak egyelőre nem tudni, erre mikor kerülhet sor és főleg miből. A háború kitörése óta a költségvetés egyre nagyobb deficittel küzd, a mínuszt 5-7 milliárd dollárra becsülik havonta. A kabinet most azt tartja a legfontosabbnak, hogy ott, ahol ez lehetséges, végezzék el a szükséges tavaszi vetési munkálatokat, amit leginkább az aknaveszély hátráltat.

Az is cél, hogy mihamarabb beinduljon a gazdaság, sok cég, amely eddig a keleti országrészben működött, Nyugat-Ukrajnába igyekszik áttelepíteni a termelését.

Akiknek ez már összejött, azok egyharmada Kárpátalján lelt új logisztikai bázisra, ami azt is feltételezi, hogy sok háborús menekült itt maradhat, ha munkába tud állni. 

Vannak, akik külföldről is inkább hazatérnek. Elmondásuk szerint

az EU-s tagállamokban is csak szociális menekültszállásokon tengődnek, munka ott sincs, további gondot okoz a nyelvismeret hiánya, ezért számukra egyszerűbb, ha mégis Ukrajnában próbálkoznak meg új életet kezdeni.

Miközben a háború kitörése óta 5 millióra tehető azok száma, akik elhagyták az országot, egymillióan már vissza is jöttek. Az állami határőrség tájékoztatása szerint az előző héten fordult elő először, hogy többen jelentkeztek belépésre Ukrajnában, mint kilépésre. 

A Kárpátalján tartózkodó menekültek többsége a magánszektorban talált szállást magának, akinek erre nincs lehetősége, azok iskolákban, sportcsarnokokban, szociális intézményekben vannak elszállásolva, ahol napi háromszori étkeztetésben részesülnek. Emiatt a jelenléti oktatás beindítása is képtelenség, az érettségi vizsgákat is eltörölték. 

 

Borítókép: az orosz–ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.