Luxusvillára költhette a Black Lives Matter mozgalom az adományokat

Több nyugati lap szerint a vezetőség egy hatmillió dollár értékű luxusingatlant vásárolt Dél-Kaliforniában.

2022. 04. 06. 14:16
null
Bázel, 2020. június 6. A Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevû mozgalom támogatói az afroamerikai George Floyd halála miatt tiltakoznak a svájci Bázelben 2020. június 6-án. Európa több nagyvárosában tartanak szolidaritási tüntetéseket naponta a Floyd halálát okozó rendõri túlkapás miatt és a rasszizmus ellen. A bázeli tüntetésen legalább ötezer ember vett részt. MTI/EPA/Jeórjiosz Kefalasz Fotó: Jeórjiosz Kefalasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Black Lives Matter (BLM) mozgalom vezetősége a szervezet számára összegyűjtött adományokból hatmillió dollár értékű luxusvillát vásárolhatott Kaliforniában – számolt be a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap. 

A hatezer-ötszáz négyzetméteres apartmanban több mint fél tucat hálószoba és hozzátartozó fürdőszobák, medence és húsznál is több férőhelyes parkoló van.

Az esetről elsőként a The New York Magazine írt, egy azóta már elérhetetlen YouTube-videóra hivatkozva, melyen a mozgalom három kulcsfigurája, Patrisse Cullors, Alicia Garza és Melina Abdullah beszélgetett egy dél-kaliforniai villa kertjében. Az ingatlant 2020 októberében vásárolhatták a mozgalomhoz érkező adományokból, azonban – nem meglepő módon – ez nincs feltüntetve az elszámolási jelentésekben. 

Az apartmant egy bizonyos Dyane Pascall vette meg, aki a Janaya és Patrisse tanácsadócég menedzsere – a céget pedig nem más irányítja, mint a BLM egyik alapítója, a már említett Patrisse Cullors.

A videóból kivágott képkocka Fotó: Twitter

A lap birtokába jutott dokumentumokból, e-mail váltásokból és más üzenetekből kiderül, hogy a vezetőség minden áron el akarta kerülni, hogy a luxusvilláról vásárlásának körülményeiről bárki tudomást szerezzen. Amikor a The New York Magazine újságírója e-mailben a – belső körökben csak „campusként” hivatkozott – ingatlanról kérdezte a mozgalmat, rögtön az ügy eltussolására tett kísérletet a vezetés. Egy, a befolyásos tagok között keringő feljegyzésben olyan elhárító narratívák állnak a „campusszal” kapcsolatban, mint:

  • A villa a szervezet kulturális részlegének ad otthont
  • „menedékház” a mozgalom vezetői számára, akiket korábban fenyegetések értek

Ezek mellett utasításokat is adtak ki, hogyan reagáljanak az ingatlan tulajdonjogával és megvásárlásával kapcsolatos kérdésekre.

A The New York Magazine megkeresésére Shalomhay Bowers, a BLM Global Network Foundation igazgatósági tagja elmondta; az ingatlan lakhelyként és stúdióként szolgál a Black Joy Creators Fellowship – a szervezet a tehetséges hátrányos helyzetű afroamerikaiaknak biztosít lehetőséget a kitörésre – kedvezményezettjei számára.

A dél-kaliforniai ingatlan Fotó: Twitter

Nem ez az első alkalom, hogy a mozgalom bajba kerül a pénzügyi átláthatóság hiánya miatt: az amerikai Amazon kereskedelmi vállalat még februárban függesztette fel a BLM online adománygyűjtését, miután a szervezet nem tudott elszámolni a hatvanmillió dolláros év végi záró egyenlegével. A mozgalom azt sem tudta megmondani, hogy ki a szervezet jelenlegi vezetője, és így ki felel az összegyűjtött pénzekért. 

Nem tudni, ki felel az ország legjelentősebb társadalmi mozgalma által összegyűjtött milliókért, ez a legrosszabb átláthatósági probléma, amit 18 éves pályafutásom alatt láttam

– nyilatkozta korábban Laurie Styron, a CharityWatch felügyelő szervezet vezetője. 

Patrisse Cullors, aki még 2013-ban alapította a faji igazságosságért harcoló mozgalmat, saját bevallása szerint marxista elveket követ. Ehhez képest már nem ez az első botrány, amibe fényűző élete miatt keveredik: tavaly derült fény arra, hogy az aktivista négy ingatlan tulajdonosa, melyből az egyik egy egymillió-négyszázezer dollár értékű malibui apartman.

Borítókép: A Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevű mozgalom támogatói az afroamerikai George Floyd halála miatt tiltakoznak a svájci Bázelben 2020. június 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jeórjiosz Kefalasz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.