Magánaudiencián fogadja ma Ferenc pápa Orbán Viktort

Első miniszterelnökségének idején, 1998-ban a Vatikán volt az egyik első külföldi úti cél a kormányfő számára – akkor II. János Pál pápa fogadta.

2022. 04. 21. 7:11
ÁDER János; ORBÁN Viktor; FERENC pápa
Budapest, 2021. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje elõtt a Szépmûvészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök ma hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa – közölte tegnap az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A magyar kormányfő részéről ez lesz az első hivatalos látogatás Ferenc pápánál a Vatikánban – jelezte a sajtófőnök, hozzátéve azt is: az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja lesz a vatikáni. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az úttal kapcsolatban emlékeztetett: Magyarország életében az államalapító Szent István óta kiemelt szerepet játszik a pápaság intézménye és a szentatya személye. 

Ez a szoros kötelék számtalanszor jelentette Európa megújításának zálogát. Közös ügyeink most is összekötnek minket

 – írta a Facebookon a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Hozzátette: az ukrajnai háborúval kapcsolatban Ferenc pápa is ugyanarra törekszik, mint mi, magyarok, vagyis arra, hogy a háború érjen véget, és újra legyen béke. Orbán Balázs emlékeztetett, a katolikus egyházfő húsvéti beszédében is a békét sürgette: „a béke lehetséges, kötelesség, a béke mindenki elsőrendű felelőssége”.

Négy éve Orbán Viktor miniszterelnökké választása utáni első hivatalos útja egyébként Varsóba vezetett, 

első miniszterelnökségének idején, 1998-ban pedig a Vatikán a mostanihoz hasonlóan az első külföldi úti célok között szerepelt.

Akkor II. János Pál pápa fogadta magánkihallgatáson a kormányfőt és családját a Rómától mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő vatikáni Castel Gandolfo nyári rezidencián.

Noha Orbán Viktor ma jár először a 2013-ban pápává választott argentin Jorge Mario Bergogliónál hivatalos magánaudiencián, nem most találkoznak először személyesen. A miniszterelnök magánemberként 2016-ban is találkozott Ferenc pápával, amikor a közel-keleti keresztény vezetőkkel való tanácskozás apropóján utazott az olasz fővárosba. Tavaly a katolikus törvényhozók tizenkettedik alkalommal megrendezett éves római találkozóján szintén részt vett Orbán Viktor, nem sokkal később pedig Ferenc pápa maga látogatott Budapestre, hogy celebrálja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét. A Szépművészeti Múzeumban tartott találkozón a katolikus egyházfő akkor a magyar kormányfő mellett Áder János köztársasági elnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is találkozott. A szentatya akkor úgy nyilatkozott: 

megérintette a magyarok ökumenikus szellemisége, környezettudatossága, és példaértékűnek tartja a Nyugat számára a magyar családvédelmi intézkedéseket.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (jobbra) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban) (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.