Megosztja az ukrajnai háború a moldovaiakat

Chisinau és Moszkva diplomáciai csörtébe bonyolódott orosz szimbólumok betiltása miatt.

SANDU, Maia
Chisinau, 2022. április 4. Maia Sandu moldovai elnök az ország gazdasági helyzetérõl, az energiaválságról és az ukrajnai háború elõl menekülõk befogadásáról tart sajtóértekezletet Chisinauban 2022. április 4-én. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Oroszországot tartja felelősnek az ukrajnai háború kitöréséért a moldovaiak relatív többsége. Egy friss felmérés szerint

a megkérdezettek negyvenhárom százaléka úgy véli, a NATO, a Nyugat, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán államfő okolható a konfliktus kirobbanásáért.

Valamivel kevesebben, negyvenegy százaléknyian gondolják azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Oroszországot terheli a felelősség a háborúért. A konfliktus eltérő megítélésében nyilvánvalóan szerepe van a kis kelet-európai állami etnikai és nyelvi megosztottságának, a moldovaiak (románok) mellett oroszok, ukránok is élnek.

A magukat moldovaiaknak vallók egy tekintélyes része az oroszt tekinti anyanyelvének, s ezáltal kötődik Oroszországhoz.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy bár a többség (ötvenkét százalék) szerint Oroszország lerohanta Ukrajnát, harminchárom százaléknyian Putyint felszabadítónak tartják, aki nácitlanítja a szomszédos országot. A megkérdezettek negyvenegy százaléka nosztalgiával gondol a Szovjetunióra.

Közben Chisinau és Moszkva diplomáciai csörtébe bonyolódott.

Az orosz vezetés súlyos következményekkel fenyegette meg Moldovát, amiért betiltotta a Z és a V betűk, valamint a Szent György-szalag szimbólumokként való terjesztését. Maia Sandu köztársasági elnök a törvény elfogadása után azt mondta, az orosz megszállás szimbólumainak a történelem szemétdombján a helyük. Erre reagált Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Biztosíthatom, hogy aki megengedi magának, hogy így beszéljen olyan szimbólumokról, amelyekért emberek az életüket áldozták mások élete érdekében, az maga fog a történelem szemétdombjára kerülni

 – idézte a szóvivőt a Főtér erdélyi portál a Deutsche Welle romániai kiadása nyomán. Ezt követően diplomáciai adok-kapok bontakozott ki a két ország között. Orosz részről egyebek mellett utalás történt Moldova gázellátással kapcsolatos kiszolgáltatottságára is.

Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese néhány nappal ezelőtt egy tanácskozáson arról beszélt, hogy a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Transznisztriához, ahol szerinte az oroszajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak.

 

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök sajtóértekezletet tart Chisinauban 2022. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.