Moldáv elnök: Oroszbarát szervezetek állhatnak a tiraszpoli merényletek mögött

Maia Sandu moldovai elnök helyi szervezetekre gyanakodik, a „Dnyeszter melléki Köztársaság” vezetője szerint pedig Ukrajna állhat a háttérben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 26. 17:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maia Sandu moldovai elnök keddi közlése szerint a Dnyeszter melléki oroszbarát szakadár területen elkövetett támadások hátterében a feszültség kiéleződését kívánó helyi szervezetek állnak, míg Vagyim Krasznoszelszkij, a nemzetközileg el nem ismert terület „elnöke” azt állítja, hogy a terrorcselekményeket végrehajtó bűnözők nyomai Ukrajnába vezetnek.

A moldovai elnök azt követően nyilatkozott, hogy a nap folyamán rendkívüli tanácskozást tartott a moldovai nemzetbiztonsági tanács annak nyomán, hogy hétfőn Tiraszpolban kézi páncéltörő gránátvetővel lőtték a belbiztonsági minisztérium épületét, robbantások megrongálták a térségben sugárzó orosz nyelvű rádió antennáit, illetve támadás érte a szakadárok egyik katonai alakulatát.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ezen eszkalációs kísérletek hátterében Dnyeszter melléki, háború párti erők állnak, amelyek a térség stabilitásának megingatásában érdekeltek

− jelentette ki Sandu a sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a nemzetbiztonsági tanács a biztonsági erők magasabb készültségi fokozatát javasolta a járőrtevékenység és az ellenőrzések sűrítésével, különös figyelmet fordítva a kulcsfontosságú infrastruktúra védelmére a „Dnyeszter melléki Köztársaság” határán.

Krasznoszelszkij, a „Dnyeszter melléki Köztársaság” vezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy a nyomozás első eredményei szerint a bűncselekmény szálai Ukrajnába vezetnek. 

Feltételezem, azok, akik eltervezték a támadást, bele akarják rángatni a Dnyeszter-melléket a konfliktusba

− tette hozzá.

A Dnyeszter melléki „belügyminisztérium” kedden közölte, hogy a reggeli órákban két robbanás történt a szakadárok ellenőrzése alatt álló Maiac településen Grigoriopol körzetben. A tájékoztatás szerint nem voltak sérültek, de egy helyi rádió műsorszórását szolgáló − szovjet időkből származó − antenna szerkezete használhatatlanná vált. 

Mindemellett a szakadárok nemzetbiztonsági tanácsa egy terrortámadásról is beszámolt az egyik katonai egység ellen Tiraszpol határában. Részleteket az utóbbi esetről egyelőre nem közöltek.

A tiraszpoli vezetés a támadások nyomán felemelte a terrorkészültségi szintet, ellenőrzőpontokat létesítve a régió településeinek határában. Emellett elrendelte, hogy az éjszaka közlekedő járműveket átkutassák.

Sandu szerint bonyolult és feszült helyzetről van szó, de egyelőre nem tervez közvetlen tárgyalásokat az ügyben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetője kedden Oroszországot vádolta a Dnyeszter-mellék helyzetének destabilizálásával. 

Ha Ukrajna holnap elesik, az orosz csapatok Chisinau kapuinál lesznek. Jó hír: Ukrajna mindenképpen biztosítani fogja a stratégiai biztonságot a térségben. De együtt kell működnünk

− írta Twitter-oldalán az ukrán politikus.

Oroszország és a 2,6 millió lakosú − volt szovjet köztársaság − Moldova közötti viszony 2020 óta feszült, amikor a Nyugat-barát Maia Sandut választották meg az ország elnökének. Megválasztása után Sandu egy interjúban kijelentette, hogy a Dnyeszter menti szakadár terület helyzetének rendezése keretében ki kell vonni az orosz békefenntartókat a régióból.

A mintegy félmillió lakosú „Dnyeszter melléki Köztársaság”, amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el, a Szovjetunió összeomlását követően, rövid polgárháború után kivált Moldovából. Moszkva gazdaságilag és katonailag is támogatja. A térségben orosz „békefenntartók” is állomásoznak. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése márciusban azt mondta ki, hogy a Dnyeszter-mellék orosz megszállás alatt álló moldovai terület.

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök (Fotó: EPA-EFE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.