Nem cáfolta Brüsszel, hogy energiadiktatúrát készül bevezetni

Legfeljebb 18 Celsius-fokig lehetne felfűteni az épületek belső tereit az Európai Unióban egy brüsszeli ötlet alapján. Megkérdeztük erről az uniós bürokratákat, akik nem cáfolták, hogy korlátozni akarják az épületek fűtését – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 04. 28. 10:50
-
An employee tightens the valve on a pipeline at the Bilche-Volytsko-Uherske underground gas storage facility, the largest in Europe, not far from the village of Bilche village, in the Lviv region of western Ukraine, on May 21, 2014. The European Union called today on Russia to live up to its commitment to ensure continued gas supplies to Europe via Ukraine as long as talks on their future continued. With Russian gas giant Gazprom warning it may halt shipments to Ukraine on June 3 unless its bills are paid, European Commission head Jose Manuel Barroso told Russian President Vladimir Putin it was "imperative" that negotiations continued. AFP PHOTO/ ALEXANDER ZOBIN (Photo by ALEXANDER ZOBIN / AFP) Fotó: AFP/ALEXANDER ZOBIN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA a napokban számolt be arról, hogy a brüsszeliták egy olyan ötleten dolgoznak, amelyben meghatároznák, hogy mennyit fűthetnek a háztartásokban és a középületekben. Egy forrásunk szerint megtiltanák, hogy 18 Celsius-foknál melegebbre fűtsék a belső tereket. Megkérdeztük az unió vezető politikusait arról, hogy hogyan képzelik el a gyakorlatban ezt az intézkedést, és hogyan ellenőriznék a rendelet betartását.

A brüsszeliták nem cáfolták meg, hogy létezik ilyen tervezet az asztalon.

Nem kizárt, hogy már arra az időszakra készülnek, amikor nem érkezik több orosz földgáz az Európai Unióba. 

A bürokraták ugyanis hetek óta azon dolgoznak, hogy az Oroszország elleni szankciókat kiterjesszék az energiaszektorra is. A szénimport betiltásáról már döntöttek, most pedig a földgázra szeretnének embargót bevezetni – annak ellenére, hogy több tagállamban is az ipari szereplők arra figyelmeztettek, hogy beláthatatlan következményekkel járna egy ilyen lépés.

Brüsszel most már azt sem titkolja, hogy honnan érkeznek az utasítások, és kinek az akaratát teljesítik. Soros György fia, Alex a közösségi oldalán nyilvánosan adta ki az ukázt a brüsszeli bürokratáknak. A Soros-kölyök azt a hírt osztotta meg, hogy a Shell szigorítja az orosz olajvásárlásra vonatkozó korlátozásokat, majd ennek kapcsán azt írta, hogy

nem hagyatkozhatunk a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégekre, hogy helyesen cselekedjenek. Ukrajna érdekében az EU-nak olaj- és gázembargót kell bevezetnie.

Ha az Európai Unió ezt meglépné, a közeljövőben olyan is előfordulhat, hogy megbénul a gyógyszeripar, de a vegyipar, az acélipar, az autóipar, a papíripar és az élelmiszeripar is teljesen leállhat. Az iparágak segélykiáltásaira a brüsszeli bürokraták csupán egyetlen megoldást javasoltak: mindenki fogyasszon kevesebb gázt, így büntetve Oroszországot. De néhány tagállam kormánya is ebben látja a megoldást.

Az utóbbi időszakban egyre több tanulmány is arra a következtetésre jut, hogy a 18 fokos hőmérséklet az ideális az épületekben. De van olyan publikáció, amely szerint a házakban a folyosókat és a hálószobákat elegendő 15-18 fokon tartani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Alexander Zobin) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.