Nyugati ellenszélben vág neki a választásoknak Janez Jansa

Fej-fej mellett áll a felmérések szerint a Janez Jansa miniszterelnök vezette Szlovén Demokrata Párt és a balliberális Szabadság Mozgalma a vasárnapi szlovéniai parlamenti választások előtt. A potenciális koalíciós partnerek parlamentbe jutásán múlik majd, hogy a jobb- vagy a baloldal alakíthat kormányt.

2022. 04. 24. 6:57
JANSA, Janez
Brüsszel, 2022. március 25. Janez Jansa szlovén miniszterelnök a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok állam-, illetve kormányfõinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 25-én. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi sajtóban jelenleg nincs olyan Szlovéniáról szóló elemzés, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök neve ne lenne megemlítve. A nyugati balliberális körök ugyanis attól féltik a 2,1 millió lakosú Szlovéniát, hogy Janez Jansa miniszterelnökkel az élén a szomszédos Magyarország útjára lép. – A jelenlegi koalíció kemény tekintélyelvű uralma és a demokrácia leépítésének gyakorlata folytatódna, mint Orbán Magyarországában – írja például a baloldali Delo napilap a vasárnap sorra kerülő szlovén parlamenti választásokról. Nem elég, hogy

a miniszterelnöki székben harmadszor ülő, 63 éves Jansa jó barátságot ápol a magyar kormányfővel, s Donald Trump győzelméért drukkolt a 2020-as amerikai elnökválasztáson,

politikai riválisai szerint aláásta a bíróságok és a média függetlenségét. Bár Szlovénia nem került akkora össztűz alá az uniós intézmények részéről, mint hazánk és Lengyelország, a jobboldali ljubljanai kormánynak számos jogállamisági vitája akadt különösen az Európai Parlamenttel, amelynek egyes képviselőit Soros György üzletember bábjainak nevezett a miniszterelnök, kiváltva ezzel a balliberálisok haragját.

Április 24. tulajdonképpen népszavazás lesz a szlovén demokráciáról

 – vélekedett ugyancsak Janez Jansa legfőbb választási riválisa, Robert Golob, egy 55 éves üzletember, aki a kevesebb mint egy éve megalapított, zöldpárti-liberális Szabadság Mozgalomnak az elnöke. 

Janez Jansa szlovén miniszterelnök - Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Míg Janez Jansa és pártja, a Szlovén Demokrata Párt évtizedek óta a legnagyobb erőt képviseli a jobboldali térfélen, addig a balliberális oldalon rendre a Robert Golobéhoz hasonló pártok bukkannak fel, majd tűnnek el a politika süllyesztőjében.

Szlovén választási esélyek

Az előző három miniszterelnök, Marjan Sarec, Miro Cerar és Alenka Bratusek pártjai például örülhetnek, ha megszerzik a parlamentbe jutáshoz szükséges négy százalékot.

A Parsifal intézet felmérése szerint egyébként Jansáék a szavazatok 29,4 százalékát szerzik meg vasárnap, Golobék 28,6 százalékot, a többi párt a bejutási küszöb körül mozog. A kormányalakítás szempontjából lényeges, hogy a potenciális koalíciós partnerek közül ki kerül be a parlamentbe.

Végre van egy kormányunk, amely át tudta vezényelni Szlovéniát az egyik legnehezebb időszakán

 – látja sokkal pozitívabban az ország helyzetét a konzervatív Demokracija magazin, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus-járvány után is stabil a szlovén gazdaság. A lap szerint nem a szlovén jogállam állapota miatt kellene aggódni, hanem a médiában meglévő balliberális túlsúly és a posztkommunista örökségtől megszabadulni képtelen bíróságok miatt. Kérdéses egyáltalán, hogy a jogállamiság kérdésének megítélése mennyire befolyásolja majd a választás kimenetelét. Sokkal biztosabbnak tűnik az, hogy

a választópolgárokat leginkább az ukrajnai háború és az energiaválság miatti áremelkedések aggasztják a leginkább – ez derül ki a Mediana intézet két hete készült felméréséből.

A válaszadók 95 százaléka attól tart, hogy nőni fognak az energiaárak, 94 százalékuk pedig attól, hogy az alapvető fogyasztási cikkek ára is drasztikusan emelkedik. A háború ügyében a Nyugat szemében Jansa a „jó oldalára” állt, hiszen egyes ellenzéki riválisaival ellentétben úgy véli, fegyverekkel kell ellátni Ukrajnát és minél előbb szankciókkal kell sújtani az orosz energiaágazatot.

Borítókép: Janez Jansa szlovén miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 25-én. (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.