Rács mögé kerülhet Robert Fico?

A volt szlovák kormányfőt és belügyminiszterék bűnszervezet alapításával és működtetésével gyanúsítják.

null
SLOVAKIA-POLITICS-VOTE Fotó: VLADIMIR SIMICEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán délelőtt a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei őrizetbe vették az ország korábbi belügyminiszterét, az újságíró-gyilkosság miatt még 2018-ban távozni kényszerült Robert Kalinákot. A hírek szerint az előző kormánypárt, a Smer–SD politikusa épp családjával pihent egy csallóközi horgásztónál, amikor a hatóság emberei érte jöttek. 

Úgy tudni, Robert Fico ellen is kész már a parancs, csakhogy a Smer–SD elnökét – parlamenti képviselőként – egyelőre nem lehet őrizetbe venni.

Az ellenük felhozott vádak igen komolyak, mindkettejüket bűnszervezet alapításával és működtetésével gyanúsítják. Az ügy lényege, hogy több, még 2020 novemberében korrupciógyanúval őrizetbe vett rendőr és pénzügyőr is azt vallotta, a Fico-kormány idején rendszeresen szolgáltattak titkosított, az akkori ellenzék vezető politikusai­ra potenciálisan terhelő információkat a miniszterelnöknek. 

A vád szerint Fico és Kalinák hálózatot tartott fenn a rendőrség és a pénzügyőrség kötelékében dolgozó alkalmazottakból, így naprakészek lehettek például az akkori államfő, Andrej Kiska vagy az ellenzék vezére, Igor Matovic ellen zajló vizsgálatokkal kapcsolatban.

A vádirat szerint az egykori miniszterelnök és belügyminisztere politikai ellenfeleik lejáratására használták az így megszerzett információkat.

A NAKA már javasolta is, hogy helyezzék vizsgálati fogságba a két politikust, de erről cikkünk megírásáig sem Robert Fico, sem Robert Kalinák esetében nem döntöttek. Utóbbira várhatóan hamarosan sor kerül, de Ficóról a szlovák törvényhozás mandátumbizottságának kell majd határoznia. Amennyire tudjuk, a bizottsághoz egyelőre nem érkezett megkeresés, hogy függesszék fel az ellenzéki politikus mentelmi jogát.

Az ügyből természetesen óriási belpolitikai botrány kerekedett. A kormánypártok a rendőrség és az igazságszolgáltatás munkáját dicsérik, ­Ficóék állami visszaélést és példátlan támadást emlegetnek. Úgy a kormányfő, ­Eduard Heger, mint koalíciós partnerei azt hangsúlyozták, a szlovák hatóságok autonóm döntése volt az akció. 

Korábban számos ellenzéki politikus kritizálta a kormányt, hogy ellenfelei eltakarítására használja a rendőrséget és az igazságszolgáltatást. 

Alig két hete annak, hogy az ĽSNS párt elnökét, a rozsnyói Kossuth-szobrot meggyalázó Marián Kotlebát megfosztották mandátumától, miután feltételesen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy másik ügyben.

A miniszterelnököt adó OĽaNO épp a „Fico-féle maffiaállam” lebontásának ígéretével nyerte meg a választást, de a valóban üdvözlendő korrupcióellenes harcukat több furcsa esemény is beárnyékolta. Mind ez idáig egyetlen nagy hal sem akadt a rendőrség horgára vagy maradt rajta sokáig. A még októberben meggyanúsított volt pénzügyminiszter, Peter Kazimír például néhány órával az őrizetbe vétele után szabadon távozott a rendőrségről, és ügyében azóta sem történt előrelépés.

Borítókép: Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök (Fotó: AFP/Vladimir Simicek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.