Törökország csatlakozhat az orosz szankciókhoz, ha az ENSZ jóváhagyja azokat

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint a büntetőintézkedések következményei hosszú ideig érezhetők lesznek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 14. 15:13
CAVUSOGLU, Mevlüt; LAVROV, Szergej; KULEBA, Dmitro; PUTYIN, Vlagyimir
Antalya, 2022. március 10. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követõen Antalyában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország teljes mértékben végrehajtja a montreux-i egyezmény előírásait − jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az NTV helyi tévécsatornának nyilatkozva csütörtökön. Az 1936-ban aláírt montreux-i egyezmény szavatolja Törökország számára a kizárólagos ellenőrzési jogot a Boszporusz és a Dardanellák felett háború idején, de az egyik rendelkezése szerint kivételt képez, ha a hajók a bejegyzett támaszpontjukra térnek vissza. A politikus kijelentette, teljes mértékben végrehajtották a montreux-i egyezményt, de ez nem teszi lehetővé, hogy lezárják a légteret a polgári légi közlekedés előtt.

Szólt arról is, hogy Ankara kénytelen lesz követni az Oroszországgal szembeni szankciókat, ha azokat az ENSZ jóváhagyja.

Elmondta, azt feltételezik, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti háború és a bevezetett szankciók következményei hosszú ideig érezhetők lesznek. Ez a (helyreállítási) folyamat eltart egy ideig. Új hidegháború jeleit látják, de továbbra is elvszerű külpolitikát folytatnak − hangsúlyozta az NTV-nek adott interjúban.

Az orosz–ukrán béketárgyalásokkal kapcsolatban kijelentette: Törökország igyekszik ragaszkodni a reális álláspontokhoz.

Közölte, a közelmúltban, a bucsai események után, a felek számos egymást elítélő nyilatkozatot tettek. Ez negatívan befolyásolta a tárgyalási folyamatot. – Mi viszont továbbra is tárgyalunk a felekkel − mondta. Hozzátette, Ankara továbbra is fenntartja kapcsolatait Moszkvával és Kijevvel, mivel ez segíthet a feleknek abban, hogy megoldást találjanak a problémás pontokra álláspontjaik egyeztetésében.

A török külpolitika irányítója arról is beszélt, Európának erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy meggyőzze Ciprust: fogadja el a megosztott sziget helyzetének rendezését az EU gázellátása érdekében.

Kifejtette: a Földközi-tenger keleti medencéjéből a leggazdaságosabb útvonal a gáz Európába történő szállítására Törökországon keresztül vezet. Az (régióból kitermelt) energiaforrások egyenlő elosztása pedig minden fél számára előnyös lesz.

A török külügyminiszter megerősítette szándékát: május 18-án az Egyesült Államokba látogat, hogy találkozzon Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Borítókép: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.