Újabb koronavírus-mutáns terjed: a XE-variáns

A koronavírus egy újabb mutációját, az omicron két variánsának ötvözetét azonosították az Egyesült Királyságban: a XE-variánst. Az új törzsről egyelőre keveset tudni, úgy tűnik, hogy gyorsabban fertőz, de tünetei enyhébbek, és a vakcinák is védenek ellene.

Magyar Nemzet
2022. 04. 12. 14:19
JOHNSON, Boris
Milton Keynes, 2021. december 29. Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz egy oltóközpontban a nagy-britanniai Milton Keynesben 2021. december 29-én. A brit egészségügyi miniszter bejelentése szerint a kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetõségét a jövõ évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné. MTI/AP/pool Daily Telegraph/Geoff Pugh Fotó: Geoff Pugh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus egy újabb mutációja terjed a világon; a XE-variáns. A változatot először január közepén azonosították az Egyesült Királyságban, de azóta több országban, köztük Indiában, Izraelben, Thaiföldön, legutóbb pedig Japánban is felbukkant. A XE egy úgynevezett „rekombináns”, ami olyankor jön létre, amikor többféle vírus fertőzi meg ugyanazt a személyt, ami genetikai állományuk keveredését, egy új változat születését eredményezheti.

A XE esetében az omikron BA.1-es és BA.2-es variánsának keveredéséről van szó.

Szakértők rámutattak, hogy mivel ez a két változat a leggyakoribb a világon, nem meglepő, hogy létrejött egy efféle „rekombináns”, a vírusoknál ez megszokott folyamat.

A kérdés az, hogy van-e ok aggodalomra, veszélyesebb-e a XE az előző vírustípusokhoz képest? Mivel az első eseteket még csak január közepén azonosították, még nem áll rendelkezésre elég információ ahhoz, hogy erre egyértelmű választ lehessen adni. Egyelőre úgy tűnik, hogy az új mutáció fertőzőképesebb lehet, mint az előző törzsek; 

a brit egészségügyi minisztérium statisztikái szerint 9,8 százalékkal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 10 százalékkal gyorsabb a fertőzési üteme.

Ugyanakkor az új mutáns az Egyesült Királyságban a leggyakoribb, viszont ott sem indult robbanásszerű terjedésnek, április ötödikei adatok mindössze 1125 fertőzésről számoltak be, ami az összes eset 1 százaléka volt. Szakértők rámutattak, hogy míg az omicron a felbukkanása után néhány héttel már az egész világon elburjánzott, ehhez képest a XE sokkal lassabban hódít. És minden jel szerint a tünetei sem különböznek a Covid–19-nél megszokott lefolyástól, az új mutáns sem halálosabb, mint elődei.

Úgy tűnik, hogy a XE a BA.2-höz hasonlóan viselkedik, könnyebben fertőz, mint a BA.1, de kevésbé súlyos

– értékelte az eddigi tapasztalatokat Jennifer Horney epidemiológus. 

A kutatók még arra sem tudnak egyértelmű választ adni, hogy a koronavírus elleni vakcinák mennyire hatékonyak az új változat ellen. Úgy vélik azonban, hogy mivel a BA.1-es és BA.2-es variánsokkal szemben az oltóanyagok beváltak, jó okuk van feltételezni, hogy az ezekből kialakult XE esetében is hasonló a helyzet.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz egy oltóközpontban a nagy-britanniai Milton Keynesben (Fotó: MTI/AP/pool Daily Telegraph/Geoff Pugh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.