A lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a burkini engedélyezésével

Zöld jelzést adott Grenoble vezetése az egész testet takaró muszlim fürdőruha viselésére a város uszodáiban és strandjain. Egy felmérés szerint ugyanakkor a lakosok 69 százaléka ellenzi a döntést. Az egyik francia politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a burkini strandon való viselését még a közismerten muszlim országban, Marokkóban sem engedélyezik. A belügyminiszter szerint a város lépése a Francia Köztársaság értékeivel ellentétes közösségi provokáció, emiatt utasította a prefektust, hogy jogi úton kérje a rendelet visszavonását.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 05. 19. 15:54
BURKINI
BURKINI Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felháborodást keltett mind a lakosok, mind a politikusok körében Grenoble vezetésének azon javaslata, amellyel jóváhagynák a város uszodáiban és strandjain az egész testet takaró muszlim fürdőruha viselését. Amint arról hírügynökségünk is beszámolt, sok politikus ellenezte a városvezetés ötletét, több képviselő a szavazáson sem vett részt, így fejezték ki tiltakozásukat.

Már ekkor bekapcsolódott az eseményekbe Gérald Darmanin belügyminiszter, aki a megyei prefektus Twitter-bejegyzése alapján arra utasította a rendőrséget, hogy forduljon a grenoble-i közigazgatási bírósághoz annak érdekében, hogy tegyék semmissé a törvényt, amennyiben azt elfogadják.

Mindezek ellenére a városi tanács elfogadta a javaslatot, így a burkinis fürdőzők szabadon használhatják a városi uszodák és strandok medencéit. A helyi muszlim nők kitörő örömmel fogadták, hogy módosították a város uszodáinak belső szabályzatát. Az erről szóló felvételt Éric Zemmour pártja tette közzé a Twitteren.

A hír hallatán reagált az Auvergne-Rhône-Alpes Regionális Tanács elnöke, Laurent Wauquiez is, aki azt írta a Twitteren, hogy azonnali hatállyal felfüggeszt mindennemű regionális anyagi támogatást Grenoble városa számára, mert ezzel a döntéssel a város polgármestere, Éric Piolle egyértelműen megszegte a szekularizmus elvét, és megsérti a Francia Köztársaság értékeit.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella is megszólalt a témával kapcsolatban, aki azt mondta egy interjúban, hogy a burkini egy olyan iszlamista viselet, aminek Franciaországban semmi keresnivalója. Hozzátette, hogy ha Grenoble polgármestere a burkini engedélyezésében látja a társadalmi fejlődést, akkor Kabulban vagy Rijádban kellene indulnia a választásokon.

Az Ifop francia közvélemény-kutató cég friss felméréséből az is kiderül, hogy a lakosság túlnyomó többsége, mintegy 69 százaléka nem ért egyet a döntéssel, a muszlimok 72 százaléka ugyanakkor támogatja a kezdeményezést.

Érdekes a válaszadók politikai hovatartozása is, a felmérésből ugyanis az is kiderül, hogy még a baloldali koalíció támogatói sem tartják jó ötletnek a burkini viselésének engedélyezését a városi uszodákban, 58 százalékuk szavazott ugyanis ellene.

Ami a koalíció pártszimpatizánsainak véleményét illeti, a szocialisták támogatói ellenzik leginkább a burkini viselését, hetven százalékuk nem ért egyet az engedélyezésével, a zöldpárt és az Engedetlen Franciaország szavazóinak pedig 56 százaléka van ezen a véleményen.

Időközben az is napvilágot látott, hogy nem makulátlan a burkinis akciók mögött álló Alliance Citoyenne nevű egyesület működése sem. A BFMTV hírportál cikkéből ugyanis kiderül, hogy nyomozást rendeltek el ellenük, mert felmerült a gyanú, hogy olyan dokumentumok vannak a birtokukban, amelyekben személyes adatokat rögzítettek és tároltak az érintettek beleegyezése nélkül. Ha kiderül, hogy ez történt, akkor az bűncselekménynek minősül, ami akár öt év szabadságvesztéssel és háromszázezer euró pénzbírsággal sújtható, írja a lap Eric Vaillant grenoble-i ügyész tájékoztatására hivatkozva.

A hírt Gérald Darmanin belügyminiszter is megerősítette a Twitteren, azt írta, hogy Isère megye prefektusa az ő utasítására készített jelentést az Alliance Citoyenne nevű egyesületről, majd a jelentés alapján indított vizsgálatot az ügyészség a szervezet birtokában lévő illegális dokumentumok miatt.

A belügyminiszter Grenoble városi tanácsának döntésére is reagált a Twitteren. Úgy fogalmazott: a baloldali Jean-Luc Mélenchon-t támogató Éric Piolle döntése elfogadhatatlan, a Francia Köztársaság értékeivel ellentétes közösségi provokáció. A belügyminiszter bejegyzéséből az is kiderül, hogy arra utasította a prefektust, hogy a szekularizmusra hivatkozva jogi úton kérje a rendelet visszavonását.

A burkini strandokon és városi uszodáiban való viselését erősen ellenzi Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés is. Olyannyira, hogy petíciót indítottak az iszlám baloldaliság ellen. A párt egy május 12-i felmérésre hivatkozva azt írja, hogy a francia lakosság 72 százaléka a burkini ellen van. A petíció szövegében kitérnek arra, hogy a párt megvédi a férfiak és nők közötti egyenlőséget, az egyéni szabadságjogokat, a szekularizmust és a franciák értékeit és identitását, ezért arra kérik támogatóikat, hogy a június 12-én és 19-én tartandó parlamenti választásokon rájuk szavazzanak.

Érdekes, hogy a burkini strandon való viselését még a közismerten muszlim országban, Marokkóban sem engedélyezik. Erre Éric Zemmour pártjának tagja, Damien Rieu jobboldali politikus hívta fel a figyelmet egy fényképpel, melyet a Twitteren osztott meg. A képen jól látszik, hogy milyen típusú fürdőruhákban lehet bemenni a strandra, és a francia „burkini interdit” (tilos a burkini) felirat is egyértelművé teszi a szabályokat – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.