Bongbong nyerhette a Fülöp-szigeteki elnökválasztást

A néhai diktátor, az elnöki posztot 1965 és 1986 között betöltő Ferdinand Marcos azonos nevű fia nyerte a Fülöp-szigeteki elnökválasztást a lapzártánkkor elérhető exit poll eredmények szerint. Az ifjabb Marcos – vagy ahogy a helyiek hívják, Bongbong – az eddigi elnök, Rodrigo Duterte lányával lépett szövetségre, Sara Duterte ugyanis az alelnöki posztot nézte ki magának, az előzetes eredmények szerint pedig mindketten jól teljesítettek a hétfői voksoláson.

Hornyák Szabolcs
2022. 05. 09. 21:41
MARCOS, Ferdinand Edralin
Mandaluyong City, 2022. május 9. Ferdinand Marcos Junior, a néhai Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos fiának támogatói ünnepelnek az elnökjelölt kampányközpontjában Mandaluyong Cityben 2022. május 9-én. A Fülöp-szigetek választási testület adatain alapuló számítások szerint a 64 éves ifjabb Ferdinand Marcos behozhatatlan elõnyre tett szert, így ellenfelei már nem tudják megfordítani a végeredményt. MTI/EPA/Francis R. Malasig Fotó: Francis R. Malasig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke hat év után távozik a hatalomból, mivel a délkelet-ázsiai ország alkotmánya értelmében nem indulhat újra az államfői tisztségért. A leköszönő vezetőt nyugaton sokan kritizálták drogháborúja miatt, viszont hazájában népszerűnek számít. A filippínók külön szavazhatnak az elnöki és az alelnöki pozícióra, jelöltekből pedig nincs hiány. Az államfői pozícióra a legesélyesebb aspiráns ifjabb Ferdinand Marcos, akinek apja húsz évig irányította diktátorként az országot. Az idősebb Ferdinand Marcos 1986-ban tömegtüntetések miatt kénytelen volt lemondani, majd az amerikai kormány családjával együtt Hawaiira menekítette. Három évvel az események után elhunyt, ekkor a gyerekei visszatérhettek hazájukba.

Ifjabb Marcos már apja uralma alatt alkormányzóként tevékenykedett egy északi tartományban, a kilencvenes évek óta a politikában dolgozik, kormányzó, kongresszusi képviselő és szenátor is volt.

A Bongbong becenevű férfi nem tudta befejezni az egyetemet, de barátságos, joviális embernek tartják. Rendkívül népszerű a közösségi médiában, különösen a TikTok, a YouTube és a Facebook felületein, az online kampányával elsősorban a fiatalokat célozza. Kritikusai szerint azért, mert az ifjabbak nem tapasztalták meg apja rezsimjét. Mindenesetre a Fülöp-szigetek közel 110 milliós lakosságának többsége fiatal, így a rájuk épített kampánya sikeres lehet. Neve márkának számít, általában azzal érvel, hogy apja idején kórházak, utak és iskolák épültek. Idősebb Ferdinand Marcos megítélése ellentmondásos, a filippínók egy része jó vezetőnek tartja, mások átkozzák a nevét.

Érdekes adalék, hogy ifjabb Marcos nem léphet be az Egyesült Államok területére, mert nem tett eleget egy amerikai bírósági ítéletnek.

Eszerint több mint háromszázmillió dollárt kell fizetnie az apja diktatúrája alatt elkövetett emberi jogi visszaélések áldozatainak. A Fülöp-szigetek a Duterte elnöksége alatti Kína-barát politika ellenére még mindig fontos szövetségese Washingtonnak, és ezen a várakozások szerint a 64 éves Marcos sem változtatna radikálisan. Legnagyobb riválisa Leni Robredo, jelenlegi alelnök, aki többször kritizálta Duterte drogpolitikáját. A lapzártánkkor elérhető exit poll eredmények szerint ugyanakkor Marcosnak sikerült megszereznie a voksok legalább hatvan százalékát, ezt az előnyt pedig Robredónak aligha sikerül ledolgoznia.

Az alelnöki posztra Duterte lánya, Sara Duterte a legesélyesebb.

Évekig dolgozott Davao város polgármestereként, és apja is támogatja. Ifjabb Marcos és Sara Duterte tavaly ősszel szövetséget kötöttek, közös tömeggyűléseket szerveznek és rendszeresen feltűnnek egymás mellett. A délkelet-ázsiai országban a dinasztiák átszövik a politikai életet, északon a Marcos-klánnak van jelentős támogatottsága, délen pedig a Duterték népszerűek. A partnerséggel mindkét jelölt jól jár, hiszen így kampányuk minden területre kiterjed.

Választási biztosok szavazatszámláló géppel számolják a leadott szavazatokat egy szavazóhelyiségben Las Pinasban.Fotó: Francis R. Malasig / MTI/EPA

Maga Rodrigo Duterte nem nevezte meg utódját, viszont többször tett félreértelmezhető kijelentéseket. Egyszer például azt fejtegette, hogy az egyik jelölt csak a nevéből él és drogfogyasztó. Sokaknak Marcos jutott eszébe, amit ő igyekezett cáfolni. Máskor viszont Marcos riválisát kritizálta, amikor kommunista kapcsolatokkal vádolta meg Leni Robredo jelenlegi alelnököt. A politikusnő kénytelen volt közleményt kiadni, hogy nincs összeköttetésben szélsőbaloldali terroristákkal. Ami viszont biztos, hogy Rodrigo Duterte végig támogatta lányát az alelnöki kampányban, így közvetett módon ifjabb Marcos is profitált belőle.

Borítókép: Ifjabb Ferdinand Marcos , a néhai Fülöp-szigeteki diktátor, Ferdinand Marcos fiának támogatói ünnepelnek az elnökjelölt kampányközpontjában Mandaluyong Cityben 2022. május 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.