Csapdába kerültek a külföldön élő, de Ukrajnában tartózkodó ukrán férfiak

A háború sújtotta országban nem működik a bürokrácia, így számukra a hadiállapot miatt lehetetlen, hogy elhagyják Ukrajnát.

2022. 05. 31. 6:44
null
Medyka, 2022. február 26. Ukrajnából menekülõ emberek kelnek át a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az ukrán törvényhozás május 22-én újból, a háború kitörését követően immár másodjára hosszabbította meg a hadiállapotot, úgy a külföldön élő és dolgozó, azonban február 24-én éppen Ukrajnában tartózkodó ukrán férfiak helyzete egyre kilátástalanabbá válik. A háborús törvény értelmében a 18 és hatvan év közötti ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot, s habár ez hivatalosan csak azokra érvényes, akiknek Ukrajnában bejegyzett lakhelyük van, az ennek ellenkezőjét igazoló külföldi dokumentumok nem elegendők a határon való átjutáshoz. Az ukrajnai állami határőrszolgálat közleménye szerint az országot csak a megfelelő útlevélbélyegző meglétével lehet elhagyni.

− Amennyiben valaki ténylegesen külföldön él, azonban ezt nem a hivatalos eljárás szerint jegyeztette be, úgy sajnálatos módon nem hagyhatja el Ukrajnát − áll a tájékoztatásban.

Ahhoz, hogy ilyen pecsétet kaphasson valaki, a bürokrácia végeláthatatlan útvesztőjén kell átverekednie magát. Először ehhez szükséges engedélyt kell kérnie az állami migrációs hivataltól, töröltetnie kell regisztrációját a helyi katonai sorozási iroda nyilvántartásából, végül meg kell szüntetnie ukrajnai lakcímét − amennyiben ilyennel még rendelkezik. Az egész procedúra alapesetben körülbelül három hónapot venne igénybe, azonban a háború miatt jelenleg szinte belekezdeni sincs értelme.

Az adminisztratív adatbázisok elérhetetlenek, a harcok által leginkább sújtott keleti és északkeleti régiókban az irodákat lerombolták, a személyzet pedig vagy katonai szolgálatot teljesít, vagy elmenekült az országból.

− Olyan ez, mint egy küldetés, amelyet sehogy sem lehet teljesíteni − jellemezte a kialakult helyzetet a Deutsche Welle német közszolgálati médiának nyilatkozó Mikola, aki egy német kutatóintézetnél dolgozik. Annak is megvan az oka, hogy ezt az egész folyamatot miért nem csinálták meg a háború előtt az ukrán férfiak: − Ha nincs pecsét, az semmiben nem befolyásolja azt, hogy valaki külföldre utazzon és ott telepedjen le, emiatt valójában csak pár százan rendelkezhetnek ilyennel − fogalmazott Volodimir Monasztirszkij, a Dentons nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozó szakértő a háborút megelőzően.

Az így csapdába esett férfiak alapítottak egy csoportot a Telegram üzenetküldő alkalmazás segítségével, amelyben a tagok létszáma százharminc körül van, azonban ennél valószínűleg többen lehetnek hasonló helyzetben. Közülük vannak, akik szerencsésebbek, ugyanis a munkájukhoz nem feltétlenül szükséges személyes jelenlét, azonban akadnak olyanok is, akiket a hosszú kiesés miatt elbocsátottak külföldi munkahelyükről. A bevételkiesés miatt megélhetési gondokkal küzdő, Ukrajnában rekedt férfiakra, akik harcolni nem akarnak, honfitársaik megvetéssel tekintenek, nem tartják őket hazafinak. Ezeket a hangokat pedig csak még inkább felerősíti az ukrán vezetés túlfűtött retorikája.

Csak dolgozni szeretnénk és eltartani a családunkat. Csalódtam Volodimir Zelenszkijben, haragszom a kormányunkra

− fogalmazott Andrei, aki már egy évtizede külföldön keresi a kenyerét.

Borítókép: Ukrajnából menekülő emberek kelnek át a lengyel–ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.