időjárás 33°C Pál 2022. június 30.
logo

Csehország szigorít a tömegesen érkező roma menekültek miatt

Magyar Nemzet
2022.05.12. 06:04
Csehország szigorít a tömegesen érkező roma menekültek miatt

Szigorít menekültügyi szabályain Csehország, és csak azoknak nyújt segélyt ezentúl, akik valóban az ukrán határt lépték át a háború elől menekülve – számolt be róla a cseh belügyminisztérium. Hozzátették, hogy szigorúbb útlevél-ellenőrzések is várhatók. A döntés háttere, hogy a cseh hatóságok speciális vízumot és kétszáz euró értékben humanitárius juttatást kínálnak az ukrajnai menekülteknek.

Május 16-tól azonban megkövetelik tőlük, hogy az ukrán határ átlépését igazoló pecsétet mutassanak fel az útlevelükben.

A háború február 24-i kezdete óta eddig mintegy 335 ezer menekült kapott speciális vízumot Csehországban. Az engedély egyéves csehországi tartózkodásra jogosítja fel őket. Ennek alapján munkát vállalhatnak, hozzájuthatnak a cseh egészségbiztosítók szolgáltatásaihoz, a különféle állami szociális segélyekhez, és gyermekeik iskolába járhatnak.

Csehország lett az első áldozat

A Fitch jelezte, ha az orosz energiahordozó-szállítások leállnának, az az ellátás adagolását tenné szükségessé, és még lassabb, akár negatív növekedést okozhatna.

Az ellenőrzés szigorítását Prága azzal indokolja, hogy tömegével áramlanak be az országba roma menekültek, akik ukrán–magyar kettős állampolgárságúak, és akiknek többsége a belügyminisztérium állítása szerint Magyarországról érkezett Csehországba a segély reményében.

A probléma az, hogy a roma menekültek közül sokan nem Ukrajnából, hanem Magyarországról jönnek át hozzánk

– magyarázta Vít Rakusan belügyminiszter a Blesk cseh napilap honlapján megjelent interjúban. A tárcavezető hozzátette: tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben a magyar féllel.

– Csehország szeretné, ha Magyarország felgyorsítaná az ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán–magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban – fogalmazott Vít Rakusan.

A prágai vasúti főpályaudvaron azonban több száz olyan ukrajnai roma tartózkodik, akiknek jórésze valóban az ukrajnai háború elől menekült el Kárpátaljáról, ám magyar állampolgárságuk miatt nem kapnak támogatást a cseh államtól.

A romákat segítő cseh civil szervezetek szerint a pályaudvaron a helyzet egyre csak romlik. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között.

A RomanoNet szövetségben társult több mint egytucatnyi roma civil szervezet és a kormány mellett működő roma tanács tagjai közös levélben szólították fel Petr Fiala kormányfőt, hogy kezdeményezzen válságtanácskozást az ukrajnai roma menekülteknek nyújtandó segítségről. A szervezetek rámutattak: több alkalommal is tárgyaltak a munkaügyi és a belügyi tárca képviselőivel, hogyan lehetne segíteni az Ukrajnából elmenekült romáknak. Súlyos problémának tartják a regionális elöljárók, illetve a városok és falvak polgármestereinek elutasító álláspontját, akik bár háborús menekültekről van szó, nem akarnak romákat a településeik területén – idézi a szervezeteket az MTI.

Borítókép: Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre. (Fotó: MTI/Nemes János)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.