Csehország szigorít a tömegesen érkező roma menekültek miatt

Prága nem nyújt segélyt azoknak, akik ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkeznek.

Magyar Nemzet
2022. 05. 12. 6:04
null
Ungvár, 2022. március 9. Az orosz-ukrán háború elõl menekülõk várakoznak az ungvári vasútállomás elõtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkezõ menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelõhelyekre. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorít menekültügyi szabályain Csehország, és csak azoknak nyújt segélyt ezentúl, akik valóban az ukrán határt lépték át a háború elől menekülve – számolt be róla a cseh belügyminisztérium. Hozzátették, hogy szigorúbb útlevél-ellenőrzések is várhatók. A döntés háttere, hogy a cseh hatóságok speciális vízumot és kétszáz euró értékben humanitárius juttatást kínálnak az ukrajnai menekülteknek.

Május 16-tól azonban megkövetelik tőlük, hogy az ukrán határ átlépését igazoló pecsétet mutassanak fel az útlevelükben.

A háború február 24-i kezdete óta eddig mintegy 335 ezer menekült kapott speciális vízumot Csehországban. Az engedély egyéves csehországi tartózkodásra jogosítja fel őket. Ennek alapján munkát vállalhatnak, hozzájuthatnak a cseh egészségbiztosítók szolgáltatásaihoz, a különféle állami szociális segélyekhez, és gyermekeik iskolába járhatnak.

Az ellenőrzés szigorítását Prága azzal indokolja, hogy tömegével áramlanak be az országba roma menekültek, akik ukrán–magyar kettős állampolgárságúak, és akiknek többsége a belügyminisztérium állítása szerint Magyarországról érkezett Csehországba a segély reményében.

A probléma az, hogy a roma menekültek közül sokan nem Ukrajnából, hanem Magyarországról jönnek át hozzánk

– magyarázta Vít Rakusan belügyminiszter a Blesk cseh napilap honlapján megjelent interjúban. A tárcavezető hozzátette: tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben a magyar féllel.

– Csehország szeretné, ha Magyarország felgyorsítaná az ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán–magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban – fogalmazott Vít Rakusan.

A prágai vasúti főpályaudvaron azonban több száz olyan ukrajnai roma tartózkodik, akiknek jórésze valóban az ukrajnai háború elől menekült el Kárpátaljáról, ám magyar állampolgárságuk miatt nem kapnak támogatást a cseh államtól.

A romákat segítő cseh civil szervezetek szerint a pályaudvaron a helyzet egyre csak romlik. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között.

A RomanoNet szövetségben társult több mint egytucatnyi roma civil szervezet és a kormány mellett működő roma tanács tagjai közös levélben szólították fel Petr Fiala kormányfőt, hogy kezdeményezzen válságtanácskozást az ukrajnai roma menekülteknek nyújtandó segítségről. A szervezetek rámutattak: több alkalommal is tárgyaltak a munkaügyi és a belügyi tárca képviselőivel, hogyan lehetne segíteni az Ukrajnából elmenekült romáknak. Súlyos problémának tartják a regionális elöljárók, illetve a városok és falvak polgármestereinek elutasító álláspontját, akik bár háborús menekültekről van szó, nem akarnak romákat a településeik területén – idézi a szervezeteket az MTI.

Borítókép: Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre. (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.