Háborús bűnösnek nyilvánítaná Vlagyimir Putyint Ukrajna

Kérdés azonban, hogy az orosz elnök elítélhető-e, ugyanis Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC).

2022. 05. 21. 6:59
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2022. április 27. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Orosz Szövetségi Gyûléshez (parlament) tartozó Törvényhozók Tanácsának ülésén Szentpéterváron 2022. április 27-én. MTI/AP/Kreml/Szputnyik pool/Alekszandr Demjancsuk Fotó: Alekszandr Demjancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborús bűnösnek nyilvánítaná Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna, erről az ukrán törvényhozók állásfoglalás-tervezetet terjesztettek az ukrajnai legfelsőbb tanács elé. A dokumentum kimondja, az országot ért agresszió miatt ukránok milliói kerültek veszélybe: sokan meghaltak, a lakosság nagy része elvesztette otthonát és rengeteg embernek kellett elmenekülnie.

– A határozat célja, hogy nyilvánosan megerősítse az Oroszországi Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin által az emberiség biztonsága és a nemzetközi jog ellen elkövetett bűncselekményeket, és felszólítsa a nemzetközi intézményeket, hogy vizsgálják ki az említett jogellenes cselekményeket és vonják felelősségre Putyint

– írták állásfoglalásukban a törvényhozók.

Az ENSZ adatai szerint a háború kezdete óta közel négyezer civil állampolgár vesztette életét. A kijevi kormány pedig mintegy háromezer elhunyt katonát tart nyilván, az Egyesült Államok azonban úgy becsülte, jóval több mint ötezer katona eshetett áldozatául a harcoknak. A Bucsában történt mészárlás során legalább háromszázan vesztették életüket, de hasonló méretű gyilkosságokra kerülhetett sor Irpinyben és más településeken, ahol tömegsírokat fedeztek fel az ukrán katonák. Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy az orosz erők több mint tízezer háborús bűncselekményt követtek el Ukrajnában, a Kreml ugyanakkor tagadja, hogy civileket vettek volna célba.

Nem az ukrán törvényhozók egyébként azok, akik először nevezték Putyint háborús bűnösnek.

Joe Biden amerikai elnök már áprilisban sürgette, hogy az orosz elnököt háborús bűnök elkövetése miatt állítsák bíróság elé, akkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „elfogadhatatlannak” nevezte Biden kijelentését. „Elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak tartjuk annak az elnöknek a retorikáját, akinek bombái világszerte több százezer embert öltek meg” – utalt Peszkov az Egyesült Államok külföldön vívott háborúira.

Miután országot nem lehet elítélni háborús bűnökért, felmerül a kérdés, hogy államfők esetében van-e erre lehetőség.

Szakértők szerint hivatalban lévő elnökök esetében erre kevés az esély, ugyanis nem könnyű bebizonyítani egyéni felelősségüket konkrét bűncselekményekben. Putyinról úgy tartják, a parancsnoki felelősség széles körben elismert jogi doktrínája miatt ítélhetik háborús bűnösnek. Noha hivatalban lévő elnökök elítélésére még nem volt példa, korábbi elnök esetében már igen: Radovan Karadzsicsot, a boszniai Szerb Köztársaság első elnökét például az 1995-ös srebrenicai mészárlás miatt ítélték el, miután 13 évnyi bujkálás után letartóztatták.

Oroszország esete azonban speciális, ugyanis Moszkva nem írta alá a Római Statútumot, a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) létrehozó dokumentumot, amely egyúttal felhatalmazza a testületet, hogy háborús bűncselekmények esetében ítéletet hozzon.

Philippe Sands, brit nemzetközi jogi szakértő szerint az ukrajnai háború bűncselekményekre specializálódott bíróság létrehozását javasolta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Borítókép: MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Alekszandr Demjancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.