Halálbüntetést róna Minszk a terrorcselekmények előkészítőire

Belarusz az utolsó európai posztszovjet ország, ahol még alkalmazzák a halálbüntetést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 18. 11:47
LUKASENKA, Aljakszandr
Minszk, 2022. május 5. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök interjút ad az AP amerikai hírügynökség újságírójának az államfõi rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2022. május 5-én. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök aláírta a terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért halálbüntetés kiszabását lehetővé tevő törvényt – írta szerdán a Ria Novosztyi orosz ügynökség. Az AFP francia hírügynökég hírmagyarázata szerint a törvény számos ellenzéki aktivistát, köztük az ellenzék külföldre menekült vezetőjét is érintheti. A kelet-európai országban eddig csak az volt kivégzésre ítélhető, aki ilyen cselekményt el is követett, a terrorcselekmény előkészítése vagy kísérlete önmagában nem.

Az Interfax orosz ügynökség szerint a törvényben hangsúlyozzák, hogy a terroristának minősítettek kivételével semmilyen bűncselekmény előkészülete vagy kísérlete nem büntethető halállal.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka újraválasztása ellen 2020-ban indított hatalmas tiltakozó megmozdulás óta számos ellenzékit vádoltak meg és tartóztattak le terrorcselekmény kísérletére vagy előkészítésére hivatkozva. 2021 márciusában a belarusz ügyészség bejelentette, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető ellen, aki a tüntetések leverése miatt 2020-ban külföldre menekült, szervezett terrorcselekmény előkészítése miatt nyomoznak – számolt be annak idején a BelTa belarusz állami ügynökség.

Belarusz, az Oroszországgal szövetséges egykori szovjet tagköztársaság az utolsó állam Európában, amelyben még mindig alkalmazzák a halálbüntetést. A kivégzéseket tarkólövéssel hajtják végre.

A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és a nyugati országok szerint Lukasenka csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, amelyekre a rezsim egyre keményebben reagált. Utcára szólította az embereket Cihanouszkaja is az elcsalt voksolás elítélésére. A hatóságok megtorlásul több száz embert letartóztattak, és az ellenzéki vezetők szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni. A mozgalom számos személyiségét súlyos börtönbüntetésre ítélték, a civil szervezeteket és a független médiát betiltották.

Szerdán Hrodna városában újabb per kezdődött 12 ellenzéki aktivista ellen.

Feltételezett vezetőjüket, Mikalaj Avtuhovicsot a többi között bűnszervezetben elkövetett terrorcselekménnyel és terrorcselekmény előkészítésével vádolják – közölte a Vjaszna emberi jogi szervezet, amelynek több tagja és vezetője is börtönben ül. A Vjaszna szerint a nyomozók azzal vádolják a csoportot, hogy felgyújtottak egy autót és egy rendőr házát, majd felrobbantották egy másik rendőr autóját.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.