Közvetlen irányítása alá helyezné London karibi területeit

A Brit Virgin-szigetek miniszterelnökét éppen a napokban tartóztatták le Miamiban kábítószer-kereskedelem gyanújával.

2022. 05. 04. 8:00
British Virgin Islands Premier Andrew Fahie poses in an undated photograph
BRITISH VIRGIN ISLANDS-PREMIER/GOVERNANCE Forrás: Reuters/Brit Virgin-szigetek kormánya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra közvetlen irányítása alá helyezné a Brit Virgin-szigeteket az Egyesült Királyság, miután a tengerentúli területek miniszterelnökét letartóztatták az egyesült államokbeli Miamiban. Andrew Fahie kormányfőt kábítószer-csempészet és pénzmosás gyanújával vették őrizetbe a hatóságok, mellette Oleanvine Maynardt, a szigetek kikötőinek hatósági vezetőjét, és annak fiát is letartóztatták. A londoni kormány ugyanakkor ismertette, a javaslatot nem Fahie miniszterelnök rendőrségi ügye miatt vetették fel, hanem egy 2021-ben indított vizsgálat eredményeként. Liz Truss brit külügyminiszter hangsúlyozta, Fahie letartóztatása azt jelzi, hogy sürgős fellépésre van szükség a tengerentúli területen.

– A Brit Virgin-szigetek kormányát fel kell oszlatni és Londonból kell irányítani

– állt a nemrégiben közzétett jelentésben.

A dokumentum szerint helyre kell állítani a kormányzás normáit, amelyekre az ott élő emberek jogosultak. A javaslat értelmében a II. Erzsébet brit királynő által kinevezett John Rankin kormányzó venné át a miniszterelnöki feladatokat két évre. Rankin arra mutatott rá, ha nem teszik meg a legdrasztikusabb és legsürgetőbb lépéseket, a jelenlegi helyzet folytatódni fog.

Az ötletet azonban sem  megbízott kormányfő, sem a lakosság nem fogadta örömmel: hétfőn több százan tüntettek Rankin irodája előtt, a fővárosban, Road Townban. Natalio Wheatley elfogadhatatlannak nevezte a londoni irányítás visszaállítását, szerinte ez csupán az Egyesült Királyság és a Brit Virgin-szigetek közötti kapcsolat megromlását eredményezné. Hangsúlyozta: nincs szükség az alkotmány felfüggesztésére. „A közvetlen irányítás aláásná mindazt a fejlődést, amelyet népünk elért” – fogalmazott a megbízott miniszterelnök. Wheatley ugyanakkor közölte, készek együttműködni Londonnal.

Üzenjük az Egyesült Királyság kormányának és a világnak is: nem lesz közvetlen irányítás ezen a földön

– mondta az egyik tüntető.

A kormányzó 2021-ben rendelt el kivizsgálást a Karib-térségben fekvő szigetek vezetősége ellen korrupcióra és hivatali visszaélésre hivatkozva. A napokban Gary Hickinbottom brit bíró által ismertetett jelentés szerint politikusok évente több millió dollárnyi állami pénzt költöttek el megfelelő eljárás nélkül, szemet hunytak a külföldi péntek illegális áramlása felett, továbbá súlyos visszaélésekről is beszámolt többek közt kinevezésekkel kapcsolatban.

Oleanvine Maynard, a Brit Virgin-szigetek kikötőinek hatósági vezetője Fotó: Facebook

A tengerentúli Brit Virgin-szigeteken mintegy 35 ezren élnek. A vezetés alapját a 2007-es alkotmány adja, miszerint az Egyesült Királyság kezében van a szigetcsoport védelmi és külpolitikája, minden más ügy – beleértve a költségvetést is – a helyi kormány irányítása alá tartozik. A Puerto Rico szomszédságában fekvő adóparadicsomban több mint 370 ezer cég működik a világ minden tájáról, bűnüldöző szervek szerint pedig a szigetcsoport a Dél-Amerikából az Egyesült Államokba irányuló kokainkereskedelem jelentős útvonalává vált.

2020 novemberében például 2,3 tonna kokaint foglalt le a rendőrség egyetlen műveletben.

Andrew Fahie és Oleanvine Maynard tevékenységét már tavaly október óta megfigyelték az amerikai szövetségi hatóságok. Egy informátoruk a Sonaoa mexikói drogkartell emberének kiadva magát azzal az ajánlattal kereste meg őket, hogy fizetség ellenében a kartell hadd használja kokaincsempészetre a több mint ötven szigetből álló, Karib-tengeri brit külbirtok kikötőit. A két hivatalnokot Miami repülőterén vették őrizetbe, amikor magukat drogkereskedőnek kiadó ügynökökkel találkoztak éppen, hogy a nekik járó fizetséget átvegyék.

A csalinak szánt ajánlat az volt, hogy a Sinaloa kartell tagjai a Virgin-szigeteki Tortola sziget kikötőjén, majd az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Rico kikötőin keresztül Miamiba és New Yorkba csempésznek több ezer kilogramm kolumbiai kokaint.

Az informátor szerint Fahie belement ebbe, és kezdeti fizetségként ötszázezer dollárt kért cserébe. Ezenkívül a miniszterelnök kért még 83 ezer dollárt, hogy ki tudjon fizetni valakit Szenegálban, aki elintézett neki bizonyos politikai ügyeket. Az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) a bizonyítás érdekében hagyta, hogy az első drogszállítmány megérkezzen Tortolába.

Borítókép: Andrew Fahie, a Brit Virgin-szigetek miniszterelnöke. (Fotó: Reuters/Brit Virgin-szigetek kormánya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.