időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Miért használnak az ukránok egy első világháborús géppuskát?

László Dávid
2022.05.24. 13:40 2022.05.24. 14:43
Miért használnak az ukránok egy első világháborús géppuskát?

Valószínűleg a közösségi médiában terjedő felvételek nyomán a nemzetközi sajtó is felfedezte magának, hogy Ukrajnában még mindig használják az I. világháborús Maxim M1910-es nehézgéppuskát. A The Economist londoni magazin a történetet úgy tálalta, hogy az oroszok az elmaradott technikán köszörülik a nyelvüket, miközben a fegyvernek nagyon is megvannak a maga előnyei, még 2022-ben is. Hogy a több mint százéves matuzsálemet még mindig használják, az mindenképpen érdekes.

Ahogyan a nevéből is kiderül, a géppuska prototípusát Hiram Maxim amerikai–brit feltaláló alkotta meg az 1880-as években. Némileg átalakított változatát Oroszország 1910-ben állították hadrendbe. 

Ezután jó szolgálatot tett többek között az I. majd a II. világháborúban is. Gyártását 1945-ben fejezték be, ami azt jelenti, hogy az Ukrajnában használt darabok legkevesebb 77 évesek.

A géppuska előnyeként mutatják be a modernebb fegyverekhez képest, hogy még vízhűtéses rendszerű, így a cső nem tüzesedik át, „korlátlan ideig lehet vele tüzelni”. Ám mint arra a Kaliberinfo.hu szakoldal rámutat, a Maxim M1910 messze nem csodafegyver. A „korlátlan ideig” inkább annyit jelent, hogy amíg a hűtővíz fel nem forr, aztán után kell tölteni vízzel a kulacsból, esetleg hóval, vagy mint a szakíró megjegyzi, ha más nincs kéznél, szélsőséges esetben vizelettel. Hozzáteszi, mivel a csövét nem lehet cserélni, nem véletlen, hogy vízhűtéses rendszerű géppuskákat évtizedek óta sehol nem használnak. Ráadásul a Maxim M1910-es súlya nagyjából 68 kilogramm, kerekei ellenére nehezen mozgatható, robusztus darab.

Összességében tehát legfeljebb megerősített pozíciók, bunkerek védelmére használható hatékonyan.

Hogy az ukránoknál még mindig hadrendben áll, annak kevésbé a fegyver képességei, mint inkább a hadsereg felszereltségének hiányossága lehet az oka. Szintén erre utal, hogy egyébként nemcsak az ukránoknál, de korábban az orosz szeparatistáknál is felbukkant a géppuska. Jelenlétükről a háború kirobbanása irányította a figyelmet, de az orosz TASZSZ hírügynökség egyébként már 2016-ban beszámolt visszatérésükről, és az ukrán médiában is megjelentek.

 

Borítókép: Maxim M1910-es nehézgéppuska. (Fotó: Wikipedia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.