időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Politico: Lesz olajembargó, de Magyarország kivételezett lehet

Magyar Nemzet
2022.05.26. 14:33 2022.05.26. 14:40
Politico: Lesz olajembargó, de Magyarország kivételezett lehet

Még mindig elképzelhető, hogy megállapodás születik az Oroszországgal szembeni olajembargóról a jövő hétfőn kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt – erről a Politico brüsszeli hírportál írt csütörtöki hírlevelében. A lap uniós tisztségviselőkre és diplomatákra hivatkozva úgy véli, a Moszkva elleni hatodik uniós szankciós csomagot így Magyarország is elfogadhatja, amely hevesen ellenzi az orosz olaj importjának leállítását Európába.

Hazánk ellátási aggályaira megoldást kell találni, mielőtt bármilyen szankció kivetésére sor kerülhetne az orosz olajszállításokra vonatkozóan

mondta Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amikor hétfőn videókonferencián tárgyaltak egymással. A magyar kormányfő nemrég azt is világossá tette, a május 30–31-i csúcstalálkozón nem fog tárgyalni az Oroszország elleni szankciókról.

Mindenfajta átgondolatlan intézkedésekkel, olyan szankciókkal Oroszország ellen, amelyek tönkreteszik a magyar gazdálkodást, egy atombombával érnek föl, ezekkel nem szabad megterhelni a magyar gazdaságot

mondta ugyancsak Orbán Viktor, amikor szombaton Szerbiába látogatott.

Miután azonban Ursula von der Leyen, ez Európai Bizottság elnöke kedden borúlátóan nyilatkozott az újabb szankciós csomag elfogadásának esélyeiről, Charles Michel csütörtökön azt mondta a Politicónak: bizakodó a tekintetben, hogy sikerül megoldást találni. A megoldás kulcsa pedig abban rejlik a brüsszeli lap szerint, hogy a büntetőintézkedések alól kivételt képezne a szárazföldi vezetékeken érkező kőolaj.

Az olajembargót két részre osztjuk: a tengeri és a csővezetéken történő szállításra. A tengerivel kezdjük, mert a hajókkal rugalmasabban tudunk bánni. Ennek az is az előnye, hogy nem csupán Magyarországnak segítünk, hanem a tengeri kijárattal nem rendelkező országok kis csoportjának is

– nyilatkozta egy, az ügyre rálátó diplomata a Politicónak. A többi tagország ugyanis vonakodik attól, hogy Magyarországra külön szabályok vonatkozzanak az olajembargó kapcsán, ezért lenne egy egységes kivétel a csővezetékes szállításra.

Nemrég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is hangsúlyozta: a csővezetékes olajszállítást nem szabad embargó alá helyezni, csak a tengeri szállítást érintheti a szankció.

 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Ukrajna megsegítése céljából rendezett nemzetközi adományozó konferenciára érkezik Varsóban 2022. május 5-én. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.