Szerb kormányzati segítség a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek

Az orosz–ukrán háború miatt több szerbiai cég is bajba került. A korábbi piacokkal való üzletelés szinte lehetetlenné vált. Az Ukrajnával, Oroszországgal és Belorusszal kapcsolatban lévő gazdasági társaságok részére hagyott jóvá támogatást a kormány – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 22. 12:47
null
Belgrád, 2020. április 15. Néptelen utca Belgrád belvárosában 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdaságsegítő intézkedések

A szerb kormány a legutóbbi ülésén fogadott el olyan határozatot, melynek értelmében hitelgaranciát kaphatnak azok a vállalatok, amelyek az ukrán, az orosz és a fehérorosz partnerekkel üzletelnek.
A pénzügyminisztérium közleménye szerint nagyjából 1400 cégről lehet szó. 

A segítségre azért van szükség, mert a kapcsolatok ezekkel az országokkal szinte teljesen megszakadtak, illetve ahol még lehetőség van a gazdasági együttműködésre, ott is csak nagy nehézségek árán tud az működni. A pénzt a vállalatok még a koronavírus-járvány alatt meghirdetett első garanciaprogramból származó költségek fedezésére tudják fordítani. Így ennek a támogatásnak köszönhetően nem adósodnak el.

Siniša Mali közölte a mostani segítség lehet, hogy egyeseknek nem tűnik túl nagynak, de mégis sokat jelenthet azoknak, akik bajba kerültek a háború miatt – írja a V4NA hírügynökség.

A mostani hosszabbításnak köszönhetően ötéves hiteltörlesztéssel számolhatnak az érintett cégek, ebből az első két év a türelmi időszak. A vállalkozások számára több mint négyszázmillió eurós keretösszeg áll rendelkezésre, egy szubjektum legfeljebb hárommilliós összeget használhat fel.

A háború ellenére stabil lábakon Szerbia gazdasága

Nemzetközi elemzők arra számítanak, hogy az orosz–ukrán konfliktus évekig is eltarthat, ezekhez az elvárásokhoz igazodik a belgrádi kormány mostani intézkedése, melynek értelmében öt évet kaptak a kölcsöntörlesztésre az orosz, az ukrán és a belorusz cégekkel üzletelő szerb vállalatok.

A világgazdaságban beálló változások, a szankciók és a háború ellenére egyelőre továbbra is erősödő gazdasági aktivitás figyelhető meg Szerbiában – emlékeztetett a pénzügyminiszter. Mali aláhúzta: stabil az ország gazdasága. Az államadósság mértéke 52,1 százalék, amely jóval a 60 százalékos maastrichti kritériumokon belül van.

Szerbiában tízszer jobb lenne az élet, ha szankciókat vezetne be az oroszok ellen

Szerbia az egyetlen ország Európában, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. A nemzetközi nyomás ellenére kitart az ország ezen álláspontja mellett, még akkor is, ha ez megtörténne, akkor Szerbiában tízszer jobb lehetne az élet – tette hozzá a V4NA hírügynökség. Erről legutóbb Aleksandar Vučić beszélt.

A szerb elnök hozzáfűzte: a mostani idők az 1945-ös időszakot idézik, azóta nem volt ilyen megosztott a világ. Szerbia ugyanakkor elemzők szerint nem teheti meg, hogy egyoldalúan büntetőintézkedéseket vezessen be Moszkvával szemben, mert akkor veszélybe kerülne a napokban kezdődő hosszú távú gázszerződésről szóló tárgyalások sikeressége, meg egyébként is teljes mértékben Oroszországtól függ az ország gázellátása. Gáz nélkül pedig leállna a gazdaság.

Szerbiában egyébként is magas szinten van a hagyományos orosz–szerb barátság támogatottsága, így túl nagy népszerűséget sem hoznának a szankciók az azt bevezető politikusoknak – mondják a szakértők.

Árstop a földgázra

Szerbiában nem csak a vállalkozókat és a cégeket segítik ebben a mostani válságban, amelyet az Ukrajnában zajló válság idézett elő. A V4NA hírügynökség szerint az alapvető élelmiszerek árának korlátozása és az üzemanyag árának heti szintű szabályozása mellett árstopot vezettek be a földgázra vonatkozóan is. 

A szerb kormány közlése szerint az intézkedés célja a földgáz áremelkedésének megakadályozása, valamint az energiaválság következményeinek enyhítése. A kabinet közleménye aláhúzza: ezzel a határozattal az emberek életszínvonalát is szeretnék megőrizni, az árakat pedig a háború előtti szinten tartanák.

Borítókép: Belgrád belvárosa 2020. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.