Szigoríthat az abortusztörvényen az amerikai legfelsőbb bíróság

Egy kiszivárgott véleménytervezet szerint a többségi álláspont felülírhatja az abortuszt alkotmányos jogként definiáló precedenst.

2022. 05. 03. 15:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az abortusztörvény szigorítására készül az amerikai legfelsőbb bíróság − írja a Politico amerikai hírügynökség egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva. A Samuel Alito legfelsőbb bíró nevével fémjelzett tervezet a testület első többségi véleményét fogalmazza meg az ügyben: 

Úgy véljük, a Roe kontra Wade ügy által lefektetett gyakorlatot felül kell bírálni. Itt az ideje, hogy a döntés újra a nép és a választott képviselők kezébe kerüljön− áll a dokumentumban. A véleménytervezet egyébként februári, tehát az sem elképzelhetetlen, hogy azóta változott a többségi álláspont, ugyanakkor amennyiben ezt fogadná el − a döntést valószínűleg az elkövetkezendő két hónapban fogják meghozni − a kilenc bírából álló testület, úgy az abortuszhoz való jog többé nem lenne alkotmányos jog, az államok maguk dönthetnének a szabályozás mértékéről, akár be is tilthatnák a művi terhességmegszakítást területükön. Ezzel a legfelsőbb bíróság egy közel ötvenéves gyakorlatnak vetne véget.

Ötvenéves gyakorlat

A Roe kontra Wade-ként híressé vált ügy gyökeresen megváltoztatta a nők helyzetét az Egyesült Államokban: 

1973-ban a legfelsőbb bíróság 7:2 arányban szavazott az abortusz legalizálása mellett, a testület az amerikai alkotmány 14. kiegészítésére hivatkozva alkotmányos alapjogként definiálta az abortuszhoz való jogot.

A határozat ugyanakkor azt is kimondta, hogy ezen jog nem abszolút, létrehozva ezzel az úgynevezett magzati életképesség követelményét, amely így alapesetben a terhesség 24. hetéig teszi lehetővé a beavatkozás elvégzését. Ennek köszönhetően sorra jelentek meg az abortuszklinikák, és jelentősen csökkent azon engedély nélküli beavatkozások száma, melyek gyakran súlyos − akár halálos − sérüléseket okoztak a terhességüket megszakítani kívánó pácienseknek. Az itt meghozott döntést aztán később 1992-ben a Planned Parenthood kontra Casey ügy újból megerősítette, a legfelsőbb bíróság ítélete azonban mindkét precedenst felülírhatja.

„Kirívóan téves” logika

A véleménytervezetet a kilenctagú testület öt bírája, Samuel Alito, Clarence Thomas és a Trump által kinevezett három bíró, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Amy Coney Barrett szavazták meg. 

Az még kérdéses, hogy a tervezet három ellenzője egy álláspontot képvisel vagy külön-külön véleményt dolgoznak ki, ahogy az is, hogy a főbíró miképp látja a kérdést.

Alito bíró egyébként meglehetősen élesen kritizálja a tervezet szövegében a Roe kontra Wade döntését, szerinte az kirívóan téves, valamint sokkal inkább elmélyítette a társadalmi megosztottságot a kérdésben, mintsem közelítette a véleményeket. A még George W. Bush korábbi amerikai elnök által 2006-ban kinevezett bíró szerint 

az abortuszhoz való jog nem gyökerezik mélyen az amerikai nemzet történelmében és hagyományaiban, ezáltal pedig nem lehet rá alkotmányos jogként hivatkozni.

Az, hogy egy ilyen dokumentum nyilvánosságra került, példátlan az amerikai legfelsőbb bíróság történetében, ugyanis ez könnyen befolyásolhatja a bírókat döntésük meghozatalában. Sokak szerint az abortuszpártiak így akarnak feszültséget szítani és nyomást helyezni a bírókra, hogy számukra kedvező ítélet szülessen.

Megosztott társadalom

A tervezet kiszivárgását Nancy Pelosi képviselőházi elnök és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője is kommentálta közleményében: 

Amennyiben a jelentés igaz, úgy a legfelsőbb bíróság az elmúlt ötven év legnagyobb jogkorlátozására készül

− írták, hozzátéve, hogy a döntést támogató konzervatív bírák „széttépték az alkotmányt” és „beszennyezték a legfelsőbb bíróság hírnevét”, mindezt pedig több tízmillió nő kárára tették, akiket hamarosan megfoszthatnak a testük feletti önrendelkezéstől és alkotmányos jogaiktól. A Politico cikkét követően abortuszpárti tüntetők lepték el a legfelsőbb bíróság washingtoni székhelye előtti teret, az elkövetkezendő időszakban több, nagyszabású tiltakozásra is lehet számítani részükről. 

A The Washington Post amerikai napilapnak nyilatkozó életpárti aktivisták pozitívan kommentálták a tervezetet: „Reméljük, hogy egy nap egy kicsivel nagyobb biztonságban lesznek a magzatok az Egyesült Államokban” − fogalmazott bizakodva egyikük. 

Habár a társadalom alapvetően megosztott a kérdésben, a Fox News tavaly őszi felmérése alapján az amerikaiak 65 százaléka nem bírálná felül az 1973-as ítéletet.

Borítókép: Abortuszpárti tüntetés a véleménytervezet kiszivárgását követően (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.