Szijjártó Péter: Határaink védelme szuverén jogunk

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Nemzetközi Migrációs Konferenciáján szólalt fel New Yorkban.

Magyar Nemzet
2022. 05. 19. 19:13
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. május 9. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Chervon Auto Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. május 9-én. A kínai jármûipari vállalat újabb 17 milliárd forintos beruházást hoz Miskolcra, ahol csúcstechnológiás berendezésekkel fém öntvényeket fog elõállítani elektromos jármûvek számára. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A migráció már 2015 óta forró téma, mióta a tömeges illegális bevándorlási hullám addig nem látott mértékben jelent meg Európában − kezdte beszédét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap New Yorkban, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Konferenciáján. Szijjártó kiemelte, ekkor több mint négyszázezer migráns vonult be Magyarországra, akik megsértették határainkat, megtámadták rendőreinket és teljes tiszteletlenséget mutattak szabályaink, törvényeink és magatartási normáink irányába. 

Mi Magyarországon személyesen megtapasztaltuk mindezt, s éppen ezért tudjuk, a fősodratú megközelítés, amely a migrációra mint kizárólag pozítiv jelenségre tekint, teljes mértékben fals, hamis. Az európai fejlemények sajnos azt mutatják, hogy nekünk volt igazunk akkor, amikor sürgettük a migrációs hullámok megállítását ahelyett, hogy biztatnánk azokat

− mutatott rá a tárcavezető.

Szijjártó elmondta, az elhibázott uniós bevándorlási politika és a tömeges migráció következményei Európában egyértelműek. − Párhuzamos társadalmak jöttek létre, és folyamatosan növekszik a terrorfenyegetés − hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: az a politika, amely mindenféle kritika nélkül támogatja a migrációt, veszélyes, mind a cél-, mind a tranzitországokra nézve. − Sajnálatos módon ez megnöveli az embercsempészek és az emberkereskedők bevételeit is − emelte ki a magyar külügyér. 

Szijjártó ezután kitért arra, hogy a származási, a cél- és a tranzitországok mellett van még egy kategória, melyet rögzítenünk kell, ha a bevándorlásról beszélünk: ezek azok az országok, melyek úgy döntenek, hogy a felsoroltak közül egyik csoportban sem kívánnak tartozni. Ez utóbbiba tartozik Magyarország is. 

Hisszük azt, hogy országként szuverén jogunk dönteni

− hangsúlyozta a miniszter. 

− Első és legfontosabb emberi jogunk a biztonságos élethez való jog. Ezt mindenképpen meg kell védeni, éppen ezért a magyar hatóságok erősen és szigorúan védik határainkat − fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette, 

tavaly 130 ezer illegális határátkelőt tartóztattak fel a rendőrök, idén ez a szám már 65 ezernél tart.

− Tapasztalataink alapján sokkal jobb lenne megváltoztatni a nemzetközi közösség véleményét a migráció kérdésében, és ahelyett, hogy arra biztatnánk az embereket, hogy elhagyják lakóhelyüket, olyan körülményeket kell teremtenünk, ami lehetővé teszi, hogy mindenki a lakóhelyén, biztonságban tudjon élni − vélekedett a tárcavezető.

Abszolút tiszteletben tartjuk azon országokat, melyek a migrációra eszközként tekintenek demográfiai és munkaerőpiaci gondjaik megoldására, mi inkább a saját családjainkat támogatjuk, és olyan országokba küldünk támogatást, ahol erre szükség van. Elvárjuk, hogy mások is tiszteletben tartsák a mi álláspontunkat a migráció kérdésében

− zárta szavait Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.