Újjászületést ígér Emmanuel Macron francia elnök pártja

Új pártnévvel és a centristák összefogásával fut neki az államfő a közelgő nemzetgyűlési választásoknak.

2022. 05. 06. 18:10
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2022. április 19. Emmanuel Macron francia elnök videókonferencia keretében folytat megbeszélést az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió vezetõivel az ukrajnai háborúról a párizsi Elysée-palotában 2022. április 19-én. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új névvel fut neki a bő egy hónap múlva esedékes nemzetgyűlési választásoknak a nemrég újraválasztott francia államfő pártja. Emmanuel Macron centrista tömörülése, a Köztársaság Lendületben! (LREM) a minapi bejelentés szerint Újjászületés (Renaissance) néven folytatja tovább, ráadásul a szövetség koalíciót kötött két másik centrista párttal, a Demokrata Mozgalommal (MoDem) és a Horizontokkal (Horisons), az összefogás pedig az Együtt (Ensemble) nevet kapta.

Macron szempontjából nagy a tétje a június 12-én és 19-én tartandó voksolásnak: a Reneszánsz, illetve az újdonsült koalíció választásokon való szereplése döntő jelentőségű abból a szempontból, hogy az elnök rendelkezik-e majd a következő öt évben kellő támogatással a nemzetgyűlésben ahhoz, hogy végrehajtsa gazdasági és társadalmi reformígéreteit.

Lapunk is beszámolt róla, a francia baloldal szintén a héten jelentette be, hogy Új Népi Szociális és Ökológiai Unió néven koalícióra lép a voksoláson való minél nagyobb mandátumtömb elnyerése érdekében. Az összefogás élén álló, a múlt hónapban megrendezett elnökválasztás első fordulójában harmadik helyre befutó radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon pedig mindent megtesz a miniszterelnöki szék megszerzése érdekében.

Macron a Köztársaság Lendületben!-t nem sokkal első államfővé választása előtt, 2016-ban alapította, a centrista párt pedig már a 2017-es elnökválasztás után többséget tudott szerezni a francia nemzetgyűlési választásokon is. Az Újjászületés, mint név sem most jelenik meg először: a 2019-es európai parlamenti választásokon is ezt a nevet viselte az LREM-et is magába foglaló pártszövetség. Stanislas Guerini pártfőtitkár szerint a névválasztással azt szeretnék üzenni, hogy a tömörülés egy mindenki előtt nyitott néppárt, amely

obskurantizmussal szemben mindig a felvilágosodás eszméit választja.

A francia alkotmányos rendszerben a végrehajtói hatalom megoszlik az elnök és a miniszterelnök között, a legelőnyösebb tehát az, ha ugyanaz a párt, illetve tömörülés adja az államfőt és a kormányfőt is. Amennyiben azonban a nemzetgyűlési választásokon Macron ellenzéke győz, úgy kénytelen lenne az ellenzékből választani miniszterelnököt, ez pedig jelentősen meggyengítené a hatalmát.

Elemzők szerint ugyan arra kevés az esély, hogy bármelyik szövetség megszerezze a mandátumok abszolút többségét, a kétfordulós rendszer lehetővé teszi, hogy egy párt vagy egy pártszövetség a szavazatok ötven százalékánál is jóval kevesebb begyűjtésével is országosan nagy többséget tudjon maga mögött. 

Marine Le Pen, illetve pártja, a Nemzeti Tömörülés ugyanakkor nem hajlandó szövetségre lépni a jobboldali publicistából a nagypolitikába kerülő Éric Zemmourral, és az elnökválasztáson leszerepelő jobbközép Republikánusok is külön tömböt alkotnak, így a baloldal és a centrista pártok koalíciója előnnyel indul a nemzetgyűlési választásokon.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Élysée-palotában 2022. április 19-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.