Újra központi téma lett a fegyvertartás szabályozása

A tragikus Texas állambeli iskolai mészárlást követően ismét előtérbe került a fegyvertartás reformjának kérdésköre az Egyesült Államokban. A társadalom ugyanakkor megosztott, és még az egyes táborokon belül is vannak váratlan fordulatok a közvélekedésben. Joe Biden amerikai elnök egyre nagyobb nyomás alatt van, a szenátus megosztottsága miatt viszont nem valószínű, hogy sikerül a szigorúbb szabályozás felé elmozdulni.

2022. 05. 26. 16:07
null
Uvalde, 2022. május 25. A biztonsági erõk tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lõtt agyon. MTI/AP Fotó: Dario Lopez-Mills
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tisztában vagyok azzal, hogy kevés esély van rá. Nagyon kevés, túl kevés. Nagyon sokszor megégettük már ezzel magunkat, de ez nagyon fontos” – utalt a fegyvertartási szabályok szigorítására Chuck Schumer, New York állam demokrata párti szenátora tegnap az egyesült államokbeli szövetségi törvényhozás felsőházában a The Washington Post tudósítása szerint. A huszonegy halottal járó, a texasi Uvalde városban elkövetett iskolai lövöldözés másnapján újra felszínre kerültek a fegyvertartással kapcsolatos eltérő nézetek; a kérdés évtizedek óta meghatározó törésvonalnak számít az egyesült államokbeli szövetségi politikában, csakúgy, mint a közvéleményben.

 

Az amerikai közvélemény szigorítana, meglepő fenntartásokkal

A május 14-i New York állambeli Buffalóban történt, tíz halottal járó lövöldözést követően a Morning Consult és a Politico közvélemény-kutatást végeztek, amely szerint a megkérdezett 59 százaléka gondolja úgy, hogy a megválasztott vezetőknek szigorúbb szabályozást kell hozniuk, 41 százalékuk egyenesen nagyon fontosnak nevezte a kérdést. 35 százalék úgy gondolja, hogy a szigorúbb fegyvertartási szabályokkal lehetne a tömegmészárlásokat visszaszorítani, de 25 százalék a szélsőséges eszmék visszaszorításával, 23 százalék pedig hatékonyabb rendőrségi munkával tartja ezt inkább elképzelhetőnek. Annak ellenére, hogy 59 százalékuk támogatja a szigorítást, a megkérdezettek 44 százaléka szerint az egyébként szigorítást ellenző Republikánus Pártot tartja a kérdés kezelésére alkalmasabbnak.

A jobboldal ugyanakkor hajthatatlannak tűnik, még úgy is, hogy kész tervezetek állnak megvitatásra készen, illetve a Demokrata Párt szenátorai részéről nyitottak a kétpárti egyeztetésekre.

 

A kongresszus lassan mozdul

A Forbes a cikkében megjegyzi, hogy a kongresszusi alsóház már elfogadott két törvénytervezetet, amelyek a fegyvervásárlási szándék esetén lefolytatandó bűnügyi háttérellenőrzéseket terjesztenék ki, illetve betiltanák a nagy kapacitású tölténytárak forgalmazását, és további korlátozásokat hoznának a halált okozó fegyverekhez való hozzáférés kapcsán. Chuck Schumer nem tartja kizártnak, hogy ezeket is elfogadják végül, mivel fontos lenne, hogy a választók lássák, a törvényhozás képes reagálni a helyzetre. Ezen túl egyeztetéseket is kezdeményeznek a republikánusokkal, mivel meg szeretnék teremteni a kétpárti konszenzus lehetőségét egy közös szabályozás létrehozására.

A The Washington Postnak nyilatkozók szerint azonban ez nem fog létrejönni; a már meglévő tervezetek esetében a szenátus republikánus tagjai obstrukciót fognak alkalmazni, és időben elhúzni a döntést a novemberben esedékes félidős választások utánra, mivel a korlátozás elfogadásával biztosan jelentős számú szavazattól esnének el.

 

Biden ködös állásfoglalása nem biztos, hogy elég

Joe Biden amerikai elnök megközelítése is homályos a jelen helyzetben. Dühének adott hangot, valamint megemlítette, hogy az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítése – ami önvédelmi célra biztosítja az állampolgároknak a fegyverviselés jogát – „nem abszolútum”, valamint hangsúlyozta, hogy a józan ész talaján álló fegyvertartási reformra van szükség. Ugyanakkor jól szemlélteti az elégedetlenséget a Guns Down America fegyverellenes csoport vezetőjének a Politicónak adott nyilatkozata, amelyben csalódását fejezte ki amiatt, hogy Biden nem mondott semmilyen politikai konkrétumot keddi beszédében: „Hogyan fogja felvenni a harcot a Nemzeti Lőfegyverszövetséggel (NRA), és rávenni a törvényhozást, hogy életmentő szabályozásokat fogadjanak el? […] Joe Biden semmilyen tervet, stratégiát vagy víziót nem adott arról, hogyan fogja a gyerekeket megvédeni a fegyveres erőszaktól.”

Borítókép: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.