Újra terítéken az abortuszpárti politikusok szentáldozásának kérdése

Nancy Pelosi házelnöktől szülővárosában megtagadták az áldozást, Washingtonban nem utasítják el az áldozni vágyó abortuszpártiakat.

2022. 05. 24. 17:25
PELOSI, Nancy
Washington, 2022. január 13. Nancy Pelosi, az amerikai képviselõház demokrata párti elnöke sajtóértekezletet tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. január 13-án. MTI/AP Fotó: Amanda Andrade-Rhoades
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Wilton Gregory washingtoni érsek továbbra sem tagadja meg a szentáldozást Joe Biden amerikai elnöktől − írja a LifeNews amerikai életpárti hírportál. Az Egyesült Államokban nagy ellentéteket szító kérdés azután került elő újból, hogy múlt héten Salvatore Cordileone San Fransiscó-i érsek hivatalosan értesítette Nancy Pelosi képviselőházi elnököt: az abortusz támogatása miatt többé nem áldozhat a Cordileone alá tartozó egyházkerület templomaiban. Ez azért is lényeges, mivel a demokrata párti politikus ezen a környéken nőtt fel. 

Számtalan kísérletet tettem arra, hogy beszéljek vele, hogy segítsek neki megérteni, milyen súlyos gonoszságot követ el, hogy ez mekkora felháborodást vált ki és hogy milyen veszélybe sodorja ezzel saját lelkét. Miután ez nem vezetett sehova, úgy döntöttem, hogy meg kell tagadnom tőle a szentségáldozást, mindaddig, amíg nyilvánosan el nem utasítja az abortuszt és meg nem gyónja bűneit

− áll az érsekség honlapján pénteken közzétett levélben Cordileone indoklása. A San Fransiscó-i érsek később elmondta, rengeteg levelet kapott olyan hívőktől, akik aggódnak amiatt, hogy Pelosi félrevezeti a közvéleményt az abortusszal kapcsolatban. A képviselőház elnöke ezt követően vasárnap egy washingtoni templomban áldozhatott.

Az abortuszpárti politikusok szentáldozásának kérdése már régóta vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban. Tavaly nyáron az amerikai katolikus püspöki konferencia egy olyan határozatot fogadott el, melynek értelmében megtagadhatják az áldozást az ilyen nézeteket promotáló politikusoktól. Ez a döntés abból a szempontból jelentős, hogy főként Joe Biden ellen irányult, aki John F. Kennedy óta az első katolikus amerikai elnök. 

Az egyház olyan helyzetbe került, amire nem volt korábban precedens. Egy olyan katolikus elnökünk van, aki szembemegy az egyház tanításaival

− fogalmazott akkor Liam Cary, az oregoni Baker püspöke. A katolikus közösség azonban megosztott a kérdésben, amit a mostani eset is mutat: sokak szerint az egyháznak nem szabad ennyire belefolynia a politikába. 

A Vatikán legfőbb aggodalma az, hogy az eucharisztiához való hozzáférést ne használják politikai fegyverként

− fejtette ki a tavalyi határozattal kapcsolatban Antonio Spadaro jezsuita pap, Ferenc pápa közeli szövetségese. Az amerikai katolikus püspöki konferencia nem sokkal a határozat megszavazását követően vissza is vonta azt.

Az abortusz kérdése körüli vita az Egyesült Államokban aktuálisabb mint valaha: a legfelsőbb bíróság valamikor a nyár elején dönthet a Mississippi-törvényként elhíresült törvénymódosításról, amely a 15. hét után betiltaná a művi terhességmegszakítást Mississippi államban. Amennyiben a testület alkotmányosnak találja, úgy felülírnák a közel ötven éve, a Roe kontra Wade ügyben hozott precedenst, amely alkotmányos jogként határozza meg az abortuszhoz való jogot.

Borítókép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke sajtóértekezletet tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. január 13-án (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.