Vegyesen szerepeltek kedden Trump előválasztási támogatottjai

A keddi – a novemberi félidős kongresszusi választásokra készülő – amerikai előválasztáson Donald Trump volt elnök támogatottjai vegyesen szerepeltek a republikánusok versenyében. Pennsylvaniában például Doug Mastriano állami szenátor nyert kormányzói jelöltséget, másutt viszont több helyen is vesztettek Trump favoritjai.

Mártonffy Attila
2022. 05. 18. 21:24
TRUMP, Donald
Austin, 2022. május 16. Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz a Texas állambeli Austinban tartott nagygyûlésen 2022. május 14-én. MTI/EPA/Adam Davis Fotó: Adam Davis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump ugyan a 2020-as elnökválasztást elvesztette Joe Bidennel szemben, a volt elnök azonban azóta is a legesélyesebb jelöltnek számít a Republikánus Párt 2024-es amerikai elnökjelölti posztjára, legalábbis a pártvezetés és a teljes párttagság körében élvezett népszerűsége és támogatottsága szerint. A milliárdos üzletemberből lett politikus már többször egyértelművé is tette, hogy szándékában áll ismét harcba szállni az elnöki székért, emiatt nem meglepő, hogy a volt elnök a közelmúltban több száz republikánus párti jelölt esetében tett hivatalos politikai támogató nyilatkozatot, és rendezett kampányszerű pártgyűlést az általa támogatott jelöltek népszerűségének növelése érdekében. 

Elemzők szerint e támogatások célja egyúttal az is, hogy Donald Trump a Republikánus Párt vezetésének és tagjainak többségét abba az irányba terelje, amely a 2024-es elnökválasztási kampányt követően újabb elnöki mandátumhoz segíthetné őt.

Ebben a kontextusban érdemes szemügyre venni az amerikai előválasztás eddigi legmozgalmasabbnak ígérkező keddi napját: a legmarkánsabban Pennsylvania államban bontakozott ki Donald Trump volt republikánus amerikai elnök támogatottjainak csatározása. Az államban végül a Trump által támogatott két tucat aspiráns közül Doug Mastriano állami szenátorból lett kormányzójelölt, aki 2020-ban vezető szerepet játszott az akkor Joe Biden győzelmével végződő elnökválasztás eredményeit megsemmisíteni akaró törekvésekben. Jelöltségét mindenesetre kockázatosnak minősítették, mivel párttársainak többsége úgy véli, a hiúságát a Republikánus Párt érdekei elé helyező Mastriano novemberben el fog bukni, amikor a demokrata és abortuszpárti Josh Shapiro főügyésszel kell majd megmérkőznie. A volt elnök azzal indokolta támogatását, hogy a szenátor vezeti a népszerűségi listát, aki megválasztása esetén azonnal teljes körű abortusztilalmat rendelne el. Szenátori jelöltségért folyó „házon belüli” versenyben a török származású Mehmet Oz (eredeti nevén Mehmet Cengiz Öz) televíziós showman vezet, de néhány szavazatkülönbséggel szorosan a nyomában van David McCormick egykori fedezetialap-vezető. 

A lebegő államként elkönyvelt Pennsylvania megnyerése fontos hozzájárulás lenne Trump újraválasztási harcához a következő elnökválasztáson, valamint a republikánusok előretöréséhez a novemberi félidős választásokon. 

Egy másik, Trumpnak fontos államban, Észak-Karolinában Ted Budd nyert szenátori jelöltséget, ellenfele a korábbi állami főbíró, a demokrata Cheri Beasley lesz, aki az állam első fekete szenátora lenne. Vereséggel kellett viszont távoznia Madison Cawthorn képviselőnek; a 26 esztendős aspiránst elemzők szerint botrányos viselkedése miatt marasztalták el a választók. Idahóban Mike Crapo vitte a republikánusokat győzelemre a szenátori jelöltségben, nem lesz viszont kormányzójelölt a Trump által szintén támogatott Janice McGeachin alkormányzó, akit felettese, az ugyancsak republikánus Brad Little jelenlegi kormányzó győzött le. Oregonban viszont az egykori elnök nem kandidált senkit, ahol 2020-ban 16 százalékponttal elveszítette az elnökjelöltségért folytatott versenyt. A Trump nebraskai kormányzóaspiránsának csak a második helyre sikerült feltornásznia magát.

A félidős választásokon fog múlni, hogy melyik párt lesz túlsúlyban az amerikai kongresszusban, azaz ki lesz képes megakadályozni Joe Biden jelenlegi elnök terveinek kivitelezését. Pennsylvaniában a szövetségi kongresszus szenátusi jelöltségért folyó csatát demokrata részről a tetovált és mindennapi viseletként inkább sortot és csuklyás pólót kedvelő progresszív John Fetterman alkormányzó nyerte annak ellenére, hogy múlt péntek óta kórházban fekszik agyvérzéssel. Ő a mérsékelt Conor Lamb kongresszusi képviselőt győzte le néhány órával a pacemaker beültetése után.

A félidős választás – mint ahogy neve is mutatja – egy elnöki ciklus közepére esik. A szavazók novemberben arról fognak dönteni, hogy melyik párt ellenőrizze a kongresszus két házát: a szenátust és a képviselőházat. Jelenleg a Demokrata Párt dominál mindkét házban, noha csak csekély többséggel. A történelem azt mutatja, hogy a Fehér Házban uralkodó párt rendszerint elveszíti a félidős választásokat. Az előválasztások arról döntenek, hogy melyik párt jelöltjei küzdenek meg egymással a félidős választáson, és megválasztásuk jelentősen befolyásolja majd Joe Biden jelenlegi elnök további hivatali tevékenységét.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz a Texas állambeli Austinban tartott nagygyűlésen 2022. május 14-én (Forrás: MTI/EPA/Adam Davis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.