időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Elmosta a monszun Dél-Ázsiát

Mártonffy Attila
2022.06.21. 18:28
Elmosta a monszun Dél-Ázsiát

Ázsiába minden év júniusában menetrendszerűen megérkeznek a monszunesőzések, ezeket a lakosság évezredek óta kénytelen elviselni kisebb-nagyobb veszteségekkel. Idén azonban – hírügynökségi jelentések szerint – az időszak korábban kezdődött, s hatvan éve nem tapasztalt égszakadás sújtotta a régiót. A dél-kínai Kuangtung tartományban az elmúlt hétvégén például csaknem félmillió embert érintettek az idei monszunesőzések miatt bekövetkező áradások és földcsuszamlások. 

Több mint 177 ezer lakost ki kellett telepíteni, több mint 1700 ház összedőlt, több mint 27 hektárnyi termőföld vált sártengerré – a helyi hatóság szerint mintegy 250 millió dolláros kár keletkezett.

Kuangtung azonban csak egyike annak a legalább hét kínai tartománynak, amelyek súlyos károkat szenvedtek az özönvízszerű esők és földcsuszamlások miatt. Kujcsou délnyugati részén a megáradt folyók utakat öntöttek el, házakat és autókat sodortak el, de kijutott az extrém időjárásból Guanghszinek és Fucsiennek is. Helyi meteorológiai állomások szerint május 1. és június 15. között átlagban rekordmennyiségű, 621 milliméter eső esett le, a tavalyi egész évi országos 672 milliméteres átlag 90 százaléka – de már a 2021-es csapadékmennyiség is 6,7 százalékkal meghaladta a normál szintet. Klímaszakértők szerint ettől kezdve délen súlyos felhőszakadások, északon pedig példátlan hőhullámok várhatók. Az égi áldásból pedig nem fog kimaradni Csianghszi, Anhuj és Csöcsiang tartomány sem. Sőt, Csianghsziban 1,1 millió ember szenvedte meg a klímaváltozást, s 223 ezer hektár termőföld és erdőterület ment tönkre május 28. és június 11. között. 

Június első felében egyébként Dél-Kínában legalább harmincketten veszítették életüket az esőzések miatt, 2700 lakóház súlyosan megsérült, Hunan tartományban pedig több mint 96 ezer hektárnyi rizsföld ment tönkre.

Dél-Ázsia sem panaszkodhat arra, hogy idén elmarad a monszun, sőt az esőzésekből az átlagnál sokkal jobban kijutott a népességnek. Olyannyira, hogy Bangladesben és Északkelet-Indiában több napi szakadatlan felhőszakadás után hirtelen 9,5 millió embernek vált erősen kétségessé az élelmiszer- és ivóvízellátása. Az alacsonyan fekvő Banglades némely részét különösen sújtották a több mint száz éve nem látott méretű, a Himalájából érkező, gabona- és lakóházpusztító áradások, amelyek az északkelet-indiai Asszám államban is legalább hetven ember életét követelték. A szomszédos Meghálajában pedig 134 százalékkal több eső esett a sokévi átlagnál. A bangladesi katasztrófaügyi minisztérium szerint az önkormányzatok a hadsereggel, a haditengerészettel, a rendőrséggel, a tűzoltósággal és a katasztrófaelhárítási szervezetekkel karöltve vesznek részt a mentésben. A leginkább érintett régióban az egészségügyi létesítmények kilencven százaléka működésképtelenné vált, s nagy a járványveszély.

Borítókép: Csónakkal közlekedő helyiek az indiai Gauhátitól nyugatra fekvő Dzsalimura egyik elöntött utcáján 2022. június 18-án. Legkevesebb kilenc ember halálát okozták és több mint kétmillió embert ejtettek csapdába az utóbbi napok heves monszunesőzései Indiában. (Forrás: MTI/AP/Anupam Nath)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.