Felbőszítheti Moszkvát a volt moldovai, oroszbarát elnök ellen indult eljárás

– A volt államfő őrizetbe vétele mindenképpen élezi a kapcsolatokat Moszkva és Chisinai között, és mindkét fél alternatív cselekvési forgatókönyvet latolgat – magyarázta a Magyar Nemzet megkeresésére Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője, milyen következményei lehetnek Igor Dodon őrizetbe vételének. A korábbi, oroszbarátnak tartott elnök ellen hazaárulás és korrupció vádjával indult büntetőeljárás.

DODON, Igor
Chisinau, 2022. május 26. Igor Dodon, a Moldovai Szocialisták Párt elnöke, korábbi moldovai államfõ a sajtó képviselõinek nyilatkozik bírósági meghallgatása után Chisinauban 2022. május 26-án. A chisinaui bíróság ezen a napon elrendelte az egyebek között korrupcióval, illegális pártfinanszírozással, hazaárulással és jogellenes gazdagodással vádolt Igor Dodon 30 napos házi õrizetbe helyezését. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belpolitikai feszültséget okozott a Moldovai Köztársaságban, hogy hazaárulás és korrupció vádjával előbb büntetőeljárást indítottak, majd egy hete 72 órára őrizetbe is vették Igor Dodon korábbi államfőt, az oroszbarátnak tartott moldovai ellenzék egykori vezéralakját. A politikus jelenleg házi őrizetben várja a folytatást. Moldova kényes helyzetben van, a posztszovjet köztársaság keleti régiójában, a szeparatista, oroszok által ellenőrzött Transznisztriában törékeny a helyzet az ukrajnai háború kitörése óta.

A moldovai főügyészség tájékoztatása szerint Dodon ellen számos vádirattal kapcsolatban folyik vizsgálat.

Ezek közé tartozik a passzív korrupció, a hazaárulás és a jogtalan meggazdagodás. Egy rejtett kamerákkal készített, 2019 júniusában megjelent videófelvételen a Demokrata Párt akkori vezetője, Vladimir Plahotniuc oligarcha megpróbál átadni Dodonnak egy fekete táskát, amely feltehetően pénzt tartalmaz. Mint arról az MTI is beszámolt, annak idején a Moldovai Korrupcióellenes Ügyészség ellenőrizte a Dodonról készült videófelvételt, de nem talált bizonyítékot bűncselekményre, és egy chisinaui bíróság elutasította, hogy büntetőeljárást indítson. A múlt héten azonban a chisinaui fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot. Dodon ártatlannak vallja magát, s úgy véli, hogy a hatóságok így próbálják elterelni a lakosság figyelmét az ország jelenlegi vezetésének kudarcairól, a romló gazdasági helyzetről. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a perével ötvenhárom ügyész, nyomozó, egyéb szakértő foglalkozik, „akiket az Egyesült Államok nagykövetsége irányít Maia Sandu államfő jóváhagyásával”. Az akciót politikai ügynek nevezte, amelynek célja az ellenzék semlegesítése.

– A volt államfő őrizetbe vétele mindenképpen élezi a kapcsolatokat Moszkva és Chisinau között, és mindkét fél alternatív cselekvési forgatókönyveket latolgat

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője.

Mint elmondta, Moldova európai uniós szakértők által támogatott korrupcióellenes ügyészségének szigorú működési szabályzata van, az Igor Dodon elleni vádemelés nyomozati anyaga nemrég állhatott össze. – A vádemelés időzítése egybeeshet azzal, hogy az exelnök május 9-én, a világháborús szovjet győzelem emléknapján részt vett egy oroszbarát chisinaui felvonuláson, ahol az orosz birodalmi Szent György szalagot viselte, kisfiát pedig szovjet katonának öltöztette. Az igazságszolgáltatás vélhetően igyekezett gátat szabni az utcai indulatok elszabadulásának – véli a szakértő. Hozzátette: a románbarát unionisták nagy része a fővárosban, Chisinauban él és tevékenykedik.

Dodon őrizetbe vételének másnapján az orosz külügyi szóvivő közölte: Moszkva figyelemmel kíséri a politikus elleni eljárást, amit koncepciós ügynek nevezett.

Barabás T. János szerint Moszkva viszonyulása Moldovához akkor változna lényegesen, ha elfoglalnák Odesszát, ami jelenleg nehezen megvalósítható az erős ukrán térségbeli katonai jelenlét miatt.

– Odessza elestével valószínűleg a szakadár Transznisztriát is bekebelezné Oroszország, és ebben az esetben egy Lukasenka-féle oroszbarát rezsim létrehozását támogathatnák Chisinauban

– mondta a szakértő.

Borítókép: Igor Dodon, a Moldovai Szocialisták Párt elnöke, korábbi moldovai államfő a sajtó képviselőinek nyilatkozik bírósági meghallgatása után Chisinauban 2022. május 26-án (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.