Kiakadtak a szurkolók a FIFA képmutatásán

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a Pride hónapot szerette volna megünnepelni a Twitteren, csakhogy a hangzatos üzenet balul sült el. A kommentelők kiakadtak a szövetségre – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 06. 10. 18:34
LMBTQ
LMBTQ Forrás: FIFA TWITTER OLDALA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi Pride hónap az LMBTQIA+ közösség ünnepe. Tudjon meg többet arról, hogy a FIFA hogyan dolgozik azon, hogy a 2022-es katari FIFA-világbajnokság az egység és a sokszínűség ünnepe legyen.

Ezzel a szöveggel ünnepelte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a hivatalos Twitter-oldalán a Pride hónapot.

A szövetség valószínűleg nem arra a fogadtatásra számított, mint amit végül kapott a bejegyzése alatt. A fociszurkolók ugyanis össztüzet zúdítottak a FIFA-ra. Képmutatásnak tartják a szövetség részéről, hogy túltolja az LMBTQIA+ mozgalom üzeneteit, közben pedig idén Katarban rendez világbajnokságot – amivel összefüggésben természetesen nem kevés pénz mozog. Az arab országban illegális a homoszexualitás. Katarban ugyanis az 1994-ben életbe lépett büntetőtörvény értelmében, ha nős férfiak fekszenek le más férfival, úgy halálbüntetést érdemelnek. Nőtlen férfiak esetében pedig a büntetés egy év, nők esetében hét év börtön.

Sajtóinformációk szerint Katarban nem kívánnak változtatni a helyi szabályokon és kultúrán az LMBTQIA+ szurkolók kedvéért. Rengeteg hotel például már előre jelezte, hogy nem fogadja az azonos nemű párokat.

Abdullah Al Nasari, a világbajnokság biztonsági vezetője pedig még áprilisban azt mondta, hogy

ha ki akarod fejteni a véleményedet az LMBTQ-ügyről, tedd egy olyan társadalomban, ahol ezt elfogadják. Ne gyere és sérts meg egy egész társadalmat. Nem változtatjuk meg a vallást 28 nap miatt.

Visszatérve a szurkolókra, a drukkerek felháborodott kommentjei órák alatt elözönlötték a FIFA közösségi oldalát. Egyikük azt írta a szövetségnek:

csak fogadjátok el a kenőpénzt, és ne tegyetek úgy, mintha bármiféle elv számítana.

Egy másik komment szerint a FIFA hihetetlenül korrupt.

Mit szólnátok egy melegházassághoz a nyitóünnepség részeként?

– tette fel a kérdést az egyik kommentelő.

Egy másik felhasználó pedig egy képzeletbeli beszélgetést idézett, amely a FIFA és Katar között játszódhatott volna le. A FIFA ebben arról beszél, hogy nem foglalkozik a szigorú kulturális szabályokkal – ha eleget fizetnek érte természetesen.

Amikor a sokszínűség ünneplésére gondolok, nyilvánvalóan én is olyan országokra gondolok, ahol a homoszexualitás illegális és büntetendő

– jegyezte meg egy kommentelő gúnyos hangvétellel.

Egy másik véleményformáló pedig egy sokatmondó fotóval fejezte ki a felháborodását. A FIFA a képen látható párbeszédben arról beszél, hogy a pénzért cserébe változtatta meg a hivatalos logóját a szivárvány színeire.

Ó, igen, Katar és a kiváló szabályai az LMBTQ-jogokkal szemben. Mennyi pénzt adtak, hogy ezt figyelmen kívül hagyjátok? Vagy egyáltalán nem számított?

– tette fel a kérdést valaki.

De volt, aki arra célzott, hogy a dollár bankjegyek nem is olyan sokszínűek, mint azt gondolná a FIFA.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Borítókép forrása: Fifa Twitter oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.